Het lijkt erop dat er inmiddels van de befaamde Zwitserse neutraliteit niet veel meer over is. Naar aanleiding van de invasie van Oekraïne door Rusland heeft het land de rest van de Westerse wereld in de voetsporen gevolgd en heeft het sancties opgelegd aan Rusland. Zwitserland lijkt nu zelfs het voortouw te nemen. Recent werd namelijk bekend dat Zwitserland van plan is om crypto bezittingen van bepaalde Russen te bevriezen.

EU sancties

Een paar dagen geleden kwam de Europese Unie met een raamwerk om te voorkomen dat Rusland op grote schaal Westerse sancties zou kunnen omzeilen met het gebruik van de crypto industrie. De Franse Minister van Financiën, Bruno Le Maire, liet aan de Financial Times weten dat zij concrete stappen nemen om een dergelijk scenario te voorkomen.

“We nemen maatregelen, met name met betrekking tot crypto-activa die niet mogen worden gebruikt om de financiële sancties te omzeilen waartoe de 27 EU-landen hebben besloten,”

Deze maatregelen zijn echter nog niet aangenomen door EU-lidstaten en zijn dus nog niet van kracht. Zwitserland had klaarblijkelijk niet de behoefte om te wachten op de bureaucratische machine van de EU en nam het heft in eigen handen.

De Zwitserse Minister van Financiën, Guy Parmelin, gaf onlangs aan dat zij een aantal van de voorgestelde maatregelen van de EU alvast hebben overgenomen. Dat betekent dat Zwitserland het eerste land in Europa zal worden dat de crypto-activa van Russen gaat bevriezen.

“Vanaf vandaag zijn alle vier de sanctie pakketten van de EU goedgekeurd en ten uitvoer gelegd in Zwitserland,”

Crypto activa bevriezen

Uiteraard is het bevriezen van crypto niet zo vanzelfsprekend als het bevriezen van bijvoorbeeld een bankrekening. Het is daarom ook nog niet duidelijk hoe Zwitserse autoriteiten het bevriezen van crypto activa zouden willen bewerkstelligen.

Vooral als iemand zelf de bewaring van zijn cryptocurrencies in handen heeft is het voor autoriteiten schier onmogelijk om deze te bevriezen of in beslag te nemen, zo stelt ook een hooggeplaatste Zwitserse functionaris. Zwitserland zal daarom vooral moeten leunen op crypto exchanges om hun maatregelen tot uitvoering te laten komen.

“Als iemand zijn crypto key zelf heeft, waar hij ook is, dan is het bijna onmogelijk om hem te identificeren, “

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.