Sinds het ontstaan van het Bitcoin (BTC) is er nog nooit een succesvolle hack van het netwerk geweest. Het Bitcoin netwerk wordt om die reden vandaag de dag als een van de veiligste ter wereld gezien. Het lijkt erop dat het simpelweg onmogelijk is om met huidige technologie het netwerk te kraken. Crypto investeerders maken zich echter zorgen dat een bepaalde technologie, die nu nog in de kinderschoenen staat, in de toekomst wel in staat kan zijn om het Bitcoin netwerk binnen te breken: Quantum computers.

Quantum computers

Onlangs werd er een onderzoek gepubliceerd van de University of Sussex dat stelde dat binnen tien jaar quantum computers in staat zullen zijn om het Bitcoin netwerk te kraken. Uiteraard is dit een behoorlijk beangstigend beeld, maar niet iedereen is even overtuigd. Professor Sankar Das Sarma, een natuurkundige aan de University of Maryland, schreef onlangs een stuk waarin hij stelt dat quantum computers ‘overrated’ zijn.

In een opiniestuk voor Technology Review stelt Sarma dat “quantum computing” na “kunstmatige intelligentie” het meest over gehypte modewoord is geworden. Maar ondanks de aanzienlijke investeringen in quantum technologie door grote instellingen als Alphabet, Amazon en Microsoft, is het onwaarschijnlijk dat ze op korte termijn iets bruikbaars zullen kunnen produceren.

Op dit moment bestaan er al quantum computers, maar deze machines zijn niet zo revolutionair als soms wordt gesteld. Het is volgens Sarma zelfs niet eens met zekerheid te zeggen dat quantum computers in de toekomst wel het vermogen zullen hebben om een technologie-revolutie te ontketenen. Sarma stelt dat het onmogelijk is om zinnige voorspellingen te doen over quantum computers.

Dreiging voor bitcoin

De meeste cryptocurrencies gebruiken tegenwoordig public keys als “crypto-adressen” waarnaar elke buitenstaander zijn digitale activa kan sturen. Om een transactie vanaf dat adres te verzenden, moet men echter de private key kennen. Het momenteel onmogelijk om een private key te ontcijferen door enkel de public key van iemand te kennen.

De grote vrees binnen de crypto gemeenschap is dat quantum computers wel deze private keys zouden kunnen kraken zonder al te veel moeite. Op dit moment blijft dit echter niets meer dan speculatie. Als we professor Sarma mogen geloven hoeven Bitcoin investeerders voorlopig niet wakker te liggen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.