Kan het zijn dat Oekraïne en de Centrale Bank van Rusland op dit moment hetzelfde willen? Dat kan zeker. Beide partijen zien namelijk graag dat cryptocurrencies als bitcoin (BTC) verboden worden in Rusland. Dit als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, al is het niet om dezelfde reden.

De vicepremier van Oekraïne, Mykhailo Fedorov, had eind februari op Twitter al een oproep aan alle grote crypto exchanges. Fedorov vroeg toen om alle Russische crypto adressen te blokkeren, dus niet alleen die van politici. Ook het Verenigde Staten van president Joe Biden had eenzelfde oproep aan Amerikaanse crypto exchanges. Biden en co waren er bang voor dat Rusland crypto zou kunnen gebruiken om de opgelegde sancties te omzeilen.

I’m asking all major crypto exchanges to block addresses of Russian users.

It’s crucial to freeze not only the addresses linked to Russian and Belarusian politicians, but also to sabotage ordinary users.

— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) February 27, 2022

Oekraïne krijgt onverwachte bijval

Het lijkt er nu op dat Oekraïne onverwachte bijval krijgt in zijn missie en wel door de Centrale Bank van Rusland zelf. Er gaan al langer geluiden rond dat de Russische bank cryptocurrencies in het land wil verbieden. President Poetin was het hier niet mee eens, maar de Centrale Bank van Rusland blijft bij haar standpunt, zoals te lezen is op de Russische nieuwswebsite tass.ru:

“De Centrale Bank steunt momenteel het standpunt dat eerder is bekendgemaakt en gepubliceerd op de officiële website. Daarom is er vandaag niets aan toe te voegen.”

Meer crypto in Oekraïne en Rusland dan ooit tevoren

Eerder deze week kwam Arcane Research met een rapport naar buiten. In het rapport was te lezen dat inwoners van Oekraïne en Rusland meer crypto kopen dan ooit tevoren. Dit was te achterhalen door recente activiteit op crypto exchange Binance. Het dagelijkse handelsvolume van tether (USDT) tegen de roebel bereikte een recordhoogte van $35 miljoen. Zowel de Oekraïense grivna als de Russische roebel hebben het erg zwaar sinds Rusland zijn buurland is binnengevallen. Inwoners van beide landen zien crypto dan ook vermoedelijk als een uitweg tegen extreme inflatie. Dat laatste was ook terug te vinden op social media, waar een gebruiker het volgende schreef:

“Je moet iets kopen (cryptocurrencies, red.); de roebel zal binnenkort goedkoper zijn dan toiletpapier.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.