Het is niet langer mogelijk om bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en bitcoin cash (BCH) te doneren aan Wikipedia. De Wikimedia Foundation, waaronder Wikipedia valt, heeft besloten de mogelijkheid om met crypto te doneren te staken. Een van de voornaamste redenen om dit te doen was de impact op het klimaat van crypto.

Wikipedia accepteerde al snel bitcoin

Het is het einde van een voor crypto relatief lang tijdperk. Wikipedia, de beroemde website waarop je informatie over vrijwel alles kan vinden, begon in 2014 met crypto te accepteren. Het doel destijds was om een inclusieve manier te bieden om geld te doneren. Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn censuurbestendig en kunnen door iedereen met een internetconnectie en computer verzonden worden.

The Wikimedia Foundation has decided to stop accepting cryptocurrency donations. The decision was made based on a community request that the WMF no longer accept crypto donations, which came out of a three-month-long discussion that wrapped up earlier this month. pic.twitter.com/RHAD0FRA5W

— Molly White (@molly0xFFF) May 1, 2022

Maar toch besluit de stichting nu om de crypto donatie optie te staken. De gemeenschap stemde na een uitgebreide discussie met een meerderheid van 70% voor het staken van de optie.

Zorgen omtrent energieverbruik crypto

Het platform heeft een aantal redenen om dit te doen. De eerste is dat er überhaupt vrij weinig werd gedoneerd met crypto. In 2021 doneerden slechts 347 donateurs middels cryptocurrencies. Daarmee is het aandeel van dit type donatie slechts 0,08% van het totaal dat Wikipedia binnenkrijgt.

Daarnaast zijn er zorgen omtrent het energieverbruik van cryptocurrencies als bitcoin. Proof-of-Work (PoW) blockchains verbruiken flink wat energie om transacties te verwerken. Het tegenargument is echter dat de cryptocurrencies zodoende censuurbestendig geld bieden waarvoor geen enkele tussenpartij nodig is om een transactie te verwerken. Helaas was dat dus niet genoeg reden voor de Wikipedia community om crypto te blijven accepteren.

Het elektrische automerk Tesla maakte in 2021 een soortgelijke beslissing. Het bedrijf, waarvan Elon Musk de CEO is, uitte toen ook zorgen over het energieverbruik. Het bedrijf gaf toen wel aan dat het BTC weer zal accepteren zodra miners meer groene energie gebruiken voor hun activiteiten. En wat dat betreft lijken we de goede kant op te gaan, zo blijkt uit recente cijfers van de Bitcoin Mining Council. 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.