Correctie, recessie, daling, bearmarkt. Er zijn een heleboel termen die regelmatig in de mond genomen worden wanneer de markten dalen. Hoewel het niet altijd verstandig is om te veel verstrikt te raken in de dagelijkse schommelingen van de aandelenmarkt, is het een goede gewoonte om jezelf te waarschuwen voor grotere ontwikkelingen. Het horen van deze termen is één ding, maar ze begrijpen is een heel ander verhaal. Alphastocks legt je uit wat een marktcorrectie is, wat het verschil tussen een correctie en bearmarkt is, en hoe je hiermee om moet gaan.

Definitie van een (markt)correctie

We stuiten meteen op een probleem. Helaas is er niet echt een universeel geaccepteerde definitie voor wat een marktcorrectie eigenlijk is. Echter, de meerderheid van de mensen zou een marktcorrectie beschouwen wanneer een belangrijke aandelenindex – zoals de S&P 500 of de Nasdaq met meer dan 10% daalt, maar minder dan 20%, van een recente piek. Een marktcorrectie kan zich zowel over korte als lange perioden voordoen, van enkele dagen tot hele jaren. De gemiddelde marktcorrectie zal echter meestal tussen drie en vier maanden duren.

Dezelfde factoren die de koers van een individueel aandeel doen stijgen en dalen, kunnen ook een marktcorrectie veroorzaken. Politieke ontwikkelingen, macro-economische kwesties, of wereldwijde incidenten, zoals een pandemie, kunnen allemaal een correctie veroorzaken.

Het verschil tussen een correctie en bearmarkt

Een marktcorrectie kan vaak worden verward met een bearmarkt. Een bearmarkt betekent een daling van meer dan 20% in de markt. Ze duren doorgaans langer dan een correctie en duren gemiddeld 14 tot 16 maanden. Correcties hebben vaak betrekking op meer onmiddellijke gebeurtenissen, terwijl bearmarkten het resultaat zijn van dieper liggende kwesties die een aanzienlijke periode kunnen duren. Een correctie kan natuurlijk leiden tot een bearmarkt. Maar historisch gezien hebben de meeste correcties zich niet ontwikkeld tot volledige bearmarkten. Er zijn 24 marktcorrecties geweest tussen november 1974 en januari 2022, en slechts vijf daarvan mondden uit in een echte bearmarkt.

Omgaan met een correctie

Het belangrijkste wat je moet doen tijdens een marktcorrectie is paniek vermijden en rustig blijven. Houd je lange termijn visie aan en neem niet onoverwogen emotionele beslissingen. Indien je alleen maar belegt in gespreide ETFs en dit maandelijks doet, heb je niks om je zorgen te maken. Sterker nog, deze dalingen kunnen mooie momenten zijn om wat extra te investeren, om zo je rendement over de lange termijn te verbeteren. Indien je belegt in losse cryptocurrencies en aandelen, zorg er dan voor dat je het bedrijf (of de munt) volledig begrijpt, zodat je een sterke ‘convinction’ (overtuiging) hebt en het bedrijf niet in een emotionele bui ineens verkoopt.

Correcties komen vaker voor dan je denkt en zijn vaak het gevolg van overhaaste reacties van beleggers. Als je paniek vermijdt en een lange termijn strategie handhaaft, is de kans groot dat je de mogelijke correcties die op jouw pad komen, zult overleven.

Eenmalige Alphastocks-actie! Wees er snel bij!

Afgelopen periode hebben honderen beleggers Alphastocks gebruikt en getest. Om Alphastocks naar een hoger level te tillen, en de beste portfolio tracker van Nederland te maken, wordt Alphastocks vanaf 1 augustus een betaald platform. Op dat moment starten ze met een abonnementsvorm van één jaar en twee jaar, waarbij het tweejarige abonnement zo’n 15% goedkoper is dan het eenjarige abonnement.

Echter wil Alphastocks jou een eenmalig speciaal aanbod doen! Alphastocks geeft je de mogelijkheid om voor altijd gebruik te maken van de portfolio tracker voor slechts €299. Hierna heb je toegang tot alle huidige en toekomstige features voor de rest van je leven! Want beleggen doe je niet voor de korte termijn, maar voor de lange termijn. Wees er snel bij, want de actie verloopt op 31 juli 23:59!

Ik wil gebruik maken van de eenmalige actie!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.