De oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk. Elke dag gaat mijn medeleven uit naar de slachtoffers. De oorlog verandert de wereld sneller dan ooit, op zoveel gebieden tegelijk. Het is niet te bevatten – laat staan te voorspellen. In deze column neem ik met je door wat dit betekent voor cryptocurrencies.

De bitcoin koers

Het eerste waar je in crypto vaak aan denkt bij een crisis is de koers van bijvoorbeeld Bitcoin. Deze ging begin 2020 hard onderuit door de pandemie. Ik had zelf verwacht dat door de oorlog de bitcoin koers ook zou crashen, maar er gebeurde weinig. Op 27 februari schroefde de EU de sancties tegen Rusland flink op. Een groot aantal Russische banken werd uit het SWIFT-systeem gegooid. De bitcoin koers steeg flink, vanwege het idee dat Russen Bitcoin gingen kopen om aan de instortende roebel te ontkomen. Sinds de oorlog is de Bitcoin koers wel volatieler geworden, maar beweegt zijwaarts rond de $40.000. Voor nu nog geen flinke dip of crash. Het marktvolume blijf laag.

Sancties

Nu de harde sancties zijn ingegaan zijn velen bang dat Rusland ze met cryptocurrencies kan omzeilen. Dat is gelukkig niet het geval, want daar zijn een aantal gegronde redenen voor. Ten eerste is de cryptomarkt nog veel te klein om miljarden aan sancties te omzeilen. Ten tweede, Rusland is niet helemaal afgesloten van de financiële wereld. Er zijn nog alternatieven, bijvoorbeeld het Chinese CIPS-systeem. Poetin werkt tenslotte al jaren aan het sanctieresistent maken van Rusland. Crypto is daar geen onderdeel van.

Regelgeving

In mijn vorige column ‘Is dit nieuwe internet de sleutel tot massa-adoptie van crypto?‘ was mijn conclusie “juist door de combinatie van centrale regulatie en de potentie van het decentrale Web 3.0 denk ik dat de massa-adoptie goed op gang komt.” En 2022 word zeker een spannend jaar, helaas door die trieste oorlog. Door de angst voor het omzeilen van de sancties is de regulering plots versneld. De president van de ECB, Christine Lagarde, gaat de crypto-industrie snel en doortastend reguleren. “Het Markets in Crypto Assets-regulatiepakket (MiCA) moet zo snel mogelijk worden doorgezet voor een Europees regelgevend kader,” aldus Lagarde. Op 14 maart stemt het Europese parlement over MiCa. Een lastige kwestie was het verbod op Proof-of-Work. Deze passage is snel geschrapt. Wellicht onder tijdsdruk? Bitcoiners zijn opgelucht.

Op 9 maart gaf Janet Yellen, minister van Financiën van de Verenigde Staten, een verklaring waarin zij het recente uitvoeringsbevel van president Joe Biden onderschrijft. Een compleet pad tot deze regulering wordt uitgezet: van stablecoin regulering tot effectenwetten en belastingen. Janet Yellen was vrij sceptisch over crypto, maar nu lijkt zij ook overstag. De markt reageert erg positief op dit nieuws. Er komt nu duidelijkheid over de wettelijke kaders voor crypto in de VS.

Stagflatie

Door de combinatie van hard oplopende inflatie, 0% rente en de kans op een recessie krijg je stagflatie. De centrale banken kunnen de rente niet verder verlagen om de economie te stimuleren. Het monetaire stelsel gaat knarsen en kragen, ons geld gaat stuk. Dit biedt kansen voor Bitcoin, een geheel nieuw geldsysteem. Bitcoin kan zich steeds meer en meer gaan bewijzen als een alternatief. Ik ben heel benieuwd hoe dit zich ontwikkelt.

Donaties

Op 8 maart schreef ik een bijdrage op LinkedIn. “Doneer crypto aan Oekraïne! Heb je een leuk rendement gehaald met crypto, of kun je gewoon wat crypto missen? Doneer crypto dan rechtstreeks aan de Oekraïense regering.”

Stand with the people of Ukraine. Now accepting cryptocurrency donations. Bitcoin, Ethereum and USDT.

BTC – 357a3So9CbsNfBBgFYACGvxxS6tMaDoa1P

ETH and USDT (ERC-20) – 0x165CD37b4C644C2921454429E7F9358d18A45e14

— Ukraine / Україна (@Ukraine) February 26, 2022

De afgelopen weken ontving Oekraïne meer dan $100 miljoen aan donaties in Bitcoin en andere crypto. “Een deel van dit geld is alweer gebruikt”, vertelt het ministerie van Digitale Transformatie. “Er is onder andere brandstof, voedsel en kogelbestendige vesten aangeschaft met de gedoneerde crypto.” Nog een mooi voorbeeld van donatie: de exchange Kraken gaat elke Oekraïense gebruiker van het platform $1.000 aan Bitcoin schenken. In totaal zal het om een bedrag van zo’n $10 miljoen gaan.

Crypto in oorlogstijd, wat nu?

De vreselijke oorlog heeft een enorme impact op de cryptomarkt. Vooralsnog houdt de koers stand en worden lastige kwesties zoals regulering versneld. Sancties worden gelukkig niet omzeild met crypto. De cryptogemeenschap leeft enorm mee en doneert royaal. Ik zie dat deze oorlog juist kansen biedt voor de ontwikkeling van crypto. Een lichtpuntje in alle leed en ellende.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.