Amazon kondigde woensdag aan een 20:1 aandelensplitsing te doen. Wat betekent een aandelensplitsing en wat betekent dit voor bedrijven als Amazon en Alphabet? AlphaStocks wil je vertellen wat het is, wat de gevolgen zijn, waarom een bedrijf dit doet en wat dit doet met de waardering van een bedrijf.

Wat is een aandelensplitsing?

Regelmatig hoor je het begrip ‘stock-split’ of aandelensplitsing voorbij komen. Een aandelensplitsing gebeurt niet zomaar en heeft vaak een goede reden. De voornaamste reden om een stock-split te doen is om de beurskoers van een aandeel te verlagen, om het zo toegankelijker te maken voor particuliere beleggers. Omdat er op een lagere beurskoers meer potentiële beleggers zijn, heeft een aandelensplitsingen effect op de liquiditeit van het aandeel en hiermee wordt ook de verhandelbaarheid vergoot.

Een bedrijf dat bekend staat om nooit een aandelensplitsing te hebben doorgevoerd is Berkshire Hathaway (BRK.A). Dit bedrijf is opgericht door bediscussieerbaar de beste belegger aller tijden en staat moment op een beurskoers van $484.316. Je zult als particuliere belegger dus flink in de buidel moeten tasten om aandelen te kunnen kopen van Berkshire Hathaway (BRK.A). Gelukkig heeft Berkshire Hathaway een tweede notering uitstaan (BRK.B) dat op dit moment wordt verhandeld voor zo’n $323 per aandeel.

We onderscheiden twee verschillende soorten stock-splits; de ‘gewone’ stock-split en de ‘reverse’ stock-split, of de omgekeerde aandelensplitsing. Bij een ‘gewone’ aandelensplitsing is het meestal de bedoeling om de aandelenkoers in prijs te verlagen. Dit kunnen bedrijven doen door het aantal aandelen met een bepaalde factor te verdubbelen. Klinkt ingewikkeld, maar is het niet.

Voorbeeld aandelensplitsing

Stel je hebt één aandeel van het bedrijf Crypto-Insiders. Eén aandeel kost $1000 en het bedrijf heeft 1000 aandelen uitstaan. Dit geeft het Crypto-Insiders op dat moment een beurswaarde van $1.000.000.

Nu is $1000 voor sommige (vooral beginnende beleggers) een relatief groot bedrag om voor één aandeel te betalen. Crypto-Insiders besluit om het aandeel te verlagen naar $100 per aandeel door het aantal uitstaande aandelen met factor 10 te vermenigvuldigen ($100 x 10.000 = $1.000.000). Zoals je ziet blijft de beurswaarde hetzelfde, maar kun je nu een aandeel van het bedrijf kopen voor $100 i.p.v. $1000.

Nu vraag je je misschien af; wat gebeurt er met het aandeel van de investeerder? Als investeerder had je één aandeel t.w.v. $1000. Omdat het aantal uitstaande aandelen met factor 10 is vermenigvuldigd, krijg jij ook jouw aantal aandelen keer dezelfde factor (10x). In dit voorbeeld heb je na deze aandelensplitsing niet één aandeel (t.w.v. $1000), maar tien aandelen t.w.v. $100 per stuk (10 x $100 = $1000).

Omgekeerde aandelensplitsing

Een bedrijf kan er ook voor kiezen om een omgekeerde aandelensplitsing te doen. De reverse stock-split is eigenlijk precies het tegenovergestelde van een ‘normale’ aandelensplitsing. Ditmaal wordt de beurskoers van een aandeel verhoogd met een bepaalde factor. Hierdoor wordt de prijs van een aandeel dus kunstmatig verhoogd, zonder dat het de beurswaarde veranderd.

Wat betekent dit voor Amazon en Alphabet?

Fundamenteel gezien, helemaal niets. Alles wat Amazon en Alphabet doen is hun uitstaande aandelen met factor 20 vergoten. De aandelenprijs van Amazon zal grofweg zo’n $150 worden (2930 : 20 = $146.50) en de nieuwe aandelenprijs van Alphabet zal grofweg zo’n $130 worden ($2648 : 20 = $132.40). Dit maakt het voor particuliere beleggers een toegankelijkere beleggingen, zorgt voor meer liquiditeit en zorgt soms voor enthousiasme, wat de beurskoers ook kan doen oplopen.

De aandelensplitsing maakt ook de weg vrij voor Amazon en Alphabet om te worden toegevoegd aan de Dow Jones Industrial Average. De (blue-chip) index is prijsgewogen, wat betekent dat wordt nagegaan of het hoogst geprijsde aandeel een koers heeft die 10 keer hoger is dan de laagste. Misschien wat te ingewikkeld om nu nader toe te lichten. Wie weet dat Alphastocks hier in de toekomst nog een artikel over schrijft!

Mocht je willen investeren in Alphabet of Amazon, dan heb je een betrouwbare en goedkope broker nodig! De meeste aandelen kun je tegen lage kosten kopen bij DEGIRO of BuxZero.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.