Onder andere door de gestegen energie- en huurprijzen is de inflatie in juli op 10,3% uit gekomen. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) afgelopen donderdag bekend maakte. Het is voor het eerst sinds 1975 dat we een inflatie van boven de 10% meten. 

Recordinflatie

In maart en april ging de inflatie al bijna over de 10% met waardes die uitkwamen op 9,7% en 9,6%. In juni zakte de inflatie naar een waarde van 8.6%. De huidige energieprijzen hebben een groot aandeel in de inflatiecijfers. In juli was de energieprijs namelijk 108% duurder dan in juli van vorig jaar. In voedsel zien we stijgingen van zo’n 12,3% ten op zichte van een jaar geleden. Vooral graan, zuivel, suiker en ijs zijn hierin de boosdoeners.

De huidige inflatie heeft onder andere te maken met de bevoorradingsproblemen door de covidpandemie en de oorlog in Oekraïne. Ook hebben we in de afgelopen jaren ongekende hoeveelheden dollars en euros zien worden bijgedrukt. Zo heeft de Amerikaanse overheid in twee jaar tijd 80% van alle dollars in omloop geprint. Het is de verwachting dat op de lange termijn de inflatie zal blijven aanhouden. Dit is naar verwachting positief voor de prijsontwikkelingen van bitcoin (BTC).

Bitcoin een bescherming tegen inflatie?

Over het algemeen wordt bitcoin als een hedge gezien tegen fiat (fiat valuta zijn door een overheid gedekte valuta zoals de euro of dollar). Anders dan fiat valuta zijn er van bitcoin een maximaal aantal. Het wordt vaak vergeleken met goud omdat het schaars is en je het kunt gebruiken als waarde opslag. Bitcoin heeft nog een aantal extra voordelen tegenover goud. Zo staat de productie van de hoeveelheid bitcoin vast in de wiskundige formules die ten grondslag van het mining proces liggen en kan geen overheid het aantal bitcoin bijprinten. Daarnaast kunt je bitcoins eenvoudig anoniem over het internet versturen. 

Toch zien we de huidige situatie niet vertalen naar een prijsstijging voor bitcoin. Toen inflatie extreme hoogtes bereikte in 2021, zakte bitcoin juist. Dit komt mogelijk doordat bitcoin al een sterke stijging meemaakte in 2020 en 2021 en zich daarmee op de piek in een oververhitte staat bevond. Hoewel bitcoin op de korte termijn inflatie niet voor weet te zijn, zijn op de lange termijn de verwachtingen anders. De Winklevoss broers, die naar schatting zo’n 1% van alle bitcoins kochten in 2021, verwachten dat bitcoin op de lange termijn een bedrag van $500.000 kan bereiken

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.