Solana (SOL) is getroffen door een mysterieuze hack waarbij de hacker toegang lijkt te hebben tot de private keys van Solana wallets. Inmiddels zouden al tenminste 7.000 wallets getroffen zijn en daar komen zo’n 20 wallets per minuut bij. Gebruikers met een Solana wallet wordt aangeraden hun tegoeden over te zetten naar een cold wallet.

Solana getroffen door grote hack

Hoe de hacker precies te werk gaat is op dit moment nog niet duidelijk. Ontwikkelaars binnen het Solana ecosysteem werken op dit moment met man en macht om erachter te komen wat er gaande is en hoe het opgelost kan worden.

De Solana NFT-marktplaats Magic Eden stelt op Twitter: “Er lijkt een wijdverbreide SOL-exploit te zijn die wallets in het hele ecosysteem leegzuigt.” De marktplaats raadt aan verdachte links binnen de Phantom wallet te verwijderen volgens de onderstaande stappen.

There seems to be a widespread SOL exploit at play that’s draining wallets throughout the ecosystem

Here’s what you can do right now to best protect yourself
1. Go to >Settings on your @phantom wallet
2. >Trusted Apps
3. >Revoke Permissions for any suspicious links

— Magic Ethen (@MagicEden) August 3, 2022

7.000 Solana wallets getroffen, 20 per minuut

De aanval op Solana is dus nog steeds bezig en het is niet duidelijk wanneer er een einde aan komt. De CEO van Ava Labs, Emin Gün Sirer, meldt dat er inmiddels als zo’n 7.000 wallets getroffen zijn en dat er daar 20 per minuut bij komen. In een thread op Twitter deelt hij enkele mogelijke oorzaken:

One possible route is a “supply chain attack” where a JS library is hacked, and it exfiltrates (steals) users’ private keys. Affected wallets seem to have been created in the last ~9 months, but there are reports of freshly created wallets also being affected.

— Emin Gün Sirer (@el33th4xor) August 3, 2022

Volgens Sirer is het aannemelijk dat de hacker zogenoemde nonces hergebruikt en zo private keys kan raden. Private keys zijn de sleutel tot wallets waarmee transacties verzonden kunnen worden, oftewel het belangrijkste stukje data van je crypto wallet. De schade ligt volgens verschillende bronnen op dit moment rond de 8 miljoen dollar. Dit bedrag kan natuurlijk snel oplopen met de bovenstaande cijfers.

Ik heb een Solana wallet, wat nu?

Mocht je zelf ook een Solana wallet hebben en je zorgen maken, dan kan je je tegoeden het beste op een hardware wallet zetten. Een voorbeeld van zo’n wallet is een Ledger Nano S. De CEO van Ava Labs meldt daarnaast dat accounts op gecentraliseerde exchanges zoals Bitvavo vooralsnog niet getroffen zijn. Echter is de hardware wallet optie op dit moment waarschijnlijk het veiligst.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.