Oekraïne zet alles op alles om Rusland en Wit-Rusland het leven zuur te maken. Niet zo gek natuurlijk aangezien beide landen bezig zijn met het invallen van Oekraïne. Naast alle acties die het Westen en Oekraïne al hebben genomen, vroeg viceminister-president Mykhailo Fedorov gisteren aan crypto exchanges om alle accounts van Russen en Wit-Russen te blokkeren. Dit verzoek kon echter op kritiek rekenen.

I’m asking all major crypto exchanges to block addresses of Russian users.

It’s crucial to freeze not only the addresses linked to Russian and Belarusian politicians, but also to sabotage ordinary users.

— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) February 27, 2022

Bitcoin is een wapen voor vrede

De CEO van Kraken, Jesse Powell, legt in een reeks tweets uit waarom hij niet zomaar exchange accounts van mensen kan en zal bevriezen. “Kraken kan accounts van onze Russische klanten niet zomaar bevriezen zonder dat daar een wettelijke eis voor is.”

Hij gaat verder met bitcoin (BTC) een wapen voor vrede te noemen. Krakens doel is om mensen die tegen een regime zijn een uitweg te bieden. De exchange biedt mensen een brug uit het traditionele financiële systeem, oftewel “een exitstrategie voor mensen.” Je zou dit kunnen interpreteren als dat ook Russen in bitcoin een uitweg kunnen zien.

Powell haalt tenslotte uit naar zijn eigen land:

“Bovendien, als we vrijwillig financiële accounts zouden bevriezen van inwoners van landen die over de hele wereld onterecht aanvallen en geweld uitlokken, zou stap 1 zijn om alle Amerikaanse rekeningen te bevriezen.”

Ook deel crypto community is tegen

In reactie op de tweet van Fedorov zijn veel negatieve reacties te lezen. Een van de fundamenten van crypto is natuurlijk dat mensen zelfbeschikking hebben over hun geld en dat geen enkele centrale partij zich met het geld kan bemoeien. De emoties lopen dan ook zo nu en dan hoog op:

CITIZENS SHOULD NOT SUFFER BECAUSE THEIR GOVERNMENT IS A PIECE OF SHIT

— blue kirby (@bluekirbyfi) February 27, 2022

Natuurlijk mag men niet vergeten dat wanneer je crypto op je exchange account hebt staan, je het eigenlijk niet in eigen bezit hebt: “not your keys, not your coins” luidt het gezegde. Voor wie daadwerkelijk crypto in eigen bezit wil hebben moet de crypto dan ook in een eigen wallet bewaren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.