Vandaag is het een hele speciale dag. Het is namelijk de internationale “Change Your Password Day”. Vandaag is dus een mooi moment om even na te gaan of je wachtwoorden nog wel voldoende je gevoelige informatie beveiligen, en zo nodig actie te ondernemen. Wat kun je precies doen?

Het belang van een goed wachtwoord

Ook als je niet actief bent in de crypto wereld zijn je wachtwoorden erg belangrijk. Maar vooral in crypto land is het belang van beveiliging niet te onderschatten. Helaas vinden er in de crypto sector geregeld datalekken plaats. De kans dat je wachtwoord op straat komt te liggen is heel klein. Maar de kans dat je gebruikersnaam of e-mailadres wordt gelekt is groter. Is dit het geval, dan kun je het beste zo snel mogelijk je wachtwoord veranderen voor de zekerheid.

Via deze link kom je bij een website waar je gemakkelijk kan controleren of je e-mailadres voorkomt in databases die zijn gelekt. Mocht dit het geval zijn, verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord bij accounts waarbij je dat e-mailadres gebruikt. Dan hoef je je daarover in ieder geval geen zorgen meer te maken.

Ook is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord gebruikt. Je hebt platforms die je kunnen helpen een sterk wachtwoord te genereren. Dit is een goede optie. Namen van huisdieren of je naam en geboortedatum kunnen namelijk echt niet meer. Zeker voor crypto zaken wil je dat je accounts optimaal beveiligd zijn.

Pas op voor wachtwoord apps!

Pas overigens op met platforms waar je wachtwoorden op bewaard. Een voorbeeld is het platform LastPass. Deze wachtwoord-app ondervond begin vorig jaar een datalek en wachtwoorden kwamen op straat te liggen. Meerdere slachtoffers werden vervolgens bestolen van hun cryptoactiva. 

Moraal van het verhaal: vertrouw nooit op een extern platform om je wachtwoorden veilig te houden. Genereer of verzin een sterk wachtwoord en schrijf deze op in een boekje. Klassiek maar veilig. Raak alleen niet je boekje kwijt!

Ook is een goede tip het gebruik van 2FA, two-factor authentication. Met 2FA wordt er bij het inloggen gevraagd om een tweede autorisatie. Dit kan bijvoorbeeld een sms controle zijn. Heeft iemand dus je wachtwoord in handen, dan kan deze nog steeds niet bij je accounts.

Vandaag is dus een mooi moment om even de tijd te nemen en al je accounts even te bekijken en te beoordelen of deze nog wel optimaal beveiligd zijn. Het is een kleine moeite die je potentieel heel veel ellende kan besparen.

Het bericht Waarom crypto handelaren vandaag hun wachtwoord veranderen verscheen eerst op Crypto Insiders.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.