Als we iets hebben gehoord de afgelopen jaren, dan is het wel dat fiatvaluta héle slechte investeringen zijn geworden. De inflatie is al tijden torenhoog, en zelfs serieuze discussies over hyperinflatie komen voor. Darius Dale van 42 Macro denkt er echter anders over.

Inflatie nog steeds hoger dan verwacht

In Real Vision’s Daily Briefing van afgelopen woensdag verklaart Dale dat de inflatie vermoedelijk zal verminderen. Daarnaast is het waarschijnlijk dat de economische groei minder wordt Dat baseert hij op de trends die te zien zijn. Het mag benadrukt worden dat het gaat om de inflatie van de Amerikaanse dollar, en niet om bijvoorbeeld de euro.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, speelt hier dus een belangrijke rol. De Core PCE (Personal Consumption Expenditures) is de belangrijkste maatstaf van inflatie voor de Fed. Alle onderdelen van de Core PCE staan ook nu nog op hogere waarden dan waar de centrale bank op mikt.

Tegelijkertijd draait de economie nog erg goed en is het gemakelijk om leningen te sluiten, benadrukt de analist. Veel geld dat rondgaat in de economie is geleend en een lening aanvragen gaat momenteel zelfs net zo gemakkelijk als tijdens de Dot-com bubble (internetzeepbel). Dat gaat echter een keer veranderen.

Federal Reserve wordt gedwongen tot actie

Dit alles zorgt ervoor dat de centrale bank van de VS wordt gedwongen om maatregelen te nemen. De rentes zijn nog altijd bijzonder laag. Als deze hoog genoeg komt te liggen, dan zou de inflatie snel kunnen verdwijnen. Toch denkt Dale dat een ‘zachte landing’ waarbij de inflatie daalt en de economie heel blijft, niet waarschijnlijk is.

De markt voor Amerikaanse overheidsobligaties (treasury bonds) ziet deze omslag van inflatie naar deflatie ook aankomen. De afgelopen dagen werden veel van deze obligaties gekocht, wat duidelijk te zien is aan het volume. Van deze markt zegt men vaak dat deze ‘de waarheid’ spreekt, omdat instituten, die deze activa kopen, de risico’s vaak sneller aan zien komen dan investeerders in andere markten. Het is altijd goed om tegenargumenten te horen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.