Blockchain en cryptocurrencies zijn nog altijd markante onderwerpen. Veel mensen waren nog kortgeleden van mening dat ze uitsluitend voor criminelen zijn, het duurde dan ook even voordat regulatie serieus werd genomen, maar daar is inmiddels veel verandering in. Nu gaat de overheid van de Verenigde Staten zelfs de eerste sancties opleggen aan een zogeheten bitcoin (BTC) mixer.

Hackergroep Lazarus

Dat heeft de Treasury Department, het Amerikaanse Ministerie van Financiën, aangekondigd. Om precies te zijn gaat het om de mixer Blender.io, niet te verwarren met de 3D-tekensoftware Blender. De mixer is aan banden gelegd omdat het de beruchte Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus Group hielp met witwassen van bitcoins.

Lazarus is bekend van een groot aantal hacks, waarbij tegenwoordig veelvuldig gebruik wordt gemaakt van cryptocurrencies. De groep is praktisch eigendom van de staat en voert dus door de overheid gecoördineerde aanvallen uit. Onder andere de grootste Ethereum-hack ooit is afkomstig van Lazarus, en de cryptovaluta zouden gebruikt worden om het kernwapenprogramma van het land te bekostigen.

Blender werd door Noord-Korea gebruikt om meer dan $20,5 miljoen wit te wassen. Het geld was afkomstig van de Axie Infinity-hack van eind maart. Er werden vier wallet-adressen van Lazarus ontdekt die zijn gebruikt in de hack.

Eerste sancties voor een crypto-mixer ooit

Crypto is voor overheden erg dubbelzijdig. Aan de ene kant hebben ze maar wat graag dat je de technologie gebruikt. Voor veel cryptovaluta geldt dat alle transacties openbaar zijn, wat betekent dat criminaliteit relatief gemakkelijk op te lossen is. Aan de andere kant willen ze niet dat je fiat-valuta omzeilt en dat je illegale activiteiten uitvoert.

Mixers helpen dus niet bij deze doelstellingen, die zorgen ervoor dat je je bijna onzichtbaar met crypto bezig kunt houden. Dan is niet meer te bepalen of je wel of geen criminele dingen doet. Toch blijft de drempel om mixers te reguleren hoog. Het zou suggereren dat je geen privacy mag hebben. In veel landen zijn mixers daarom nog niet volkomen illegaal.

Het Ministerie van Financiën benadrukt dat ook het gebruik van Blender door Amerikanen verboden is, behalve als je hiervoor speciale toestemming hebt. In totaal is meer dan 50% van de adressen bij de mixer geblokkeerd.

Wel zijn mixers voorheen onderworpen aan andere maatregelen, waaronder boetes. Europol en het Nederlandse FIOD hebben de grote mixer Bestmixer.io zelfs helemaal uit de lucht gehaald. Deze lijkt gedeeltelijk in Nederland actief te zijn geweest.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.