Opvallend crypto nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. De minister van Financiën aldaar, Rishi Sunak, kondigde vandaag namelijk aan van het VK “een wereldwijde hub voor crypto-activa technologieën” te willen maken. Daarnaast heeft Sunak de Royal Mint gevraagd een non-fungible token (NFT) te maken.

‘Een wereldwijde crypto hub’

In een officiële bekendmaking vandaag valt te lezen dat Sunak een groot pakket aan maatregelen wil doorvoeren met als doel het VK een leider op het gebied van crypto te maken. Onderdeel van dit pakket zijn onder andere een “regulatory sandbox,” wat een soort regelgevend raamwerk is waarin bedrijven vrijer hun gang kunnen gaan zonder zich zorgen te hoeven maken over té strikte wet- en regelgeving.

Sunak heeft een duidelijke visie, namelijk het VK op kop laten lopen met crypto. Al lijkt de focus in eerste instantie vooral op stablecoins te liggen, die “onder zullen worden gebracht in wet- en regelgeving” zodat ze “als betaalmiddel erkent kunnen worden.” De minister voegt hieraan toe:

“Het is mijn ambitie om van het VK een wereldwijde hub voor cryptoasset-technologie te maken, en de maatregelen die we vandaag hebben geschetst, zullen ervoor zorgen dat bedrijven kunnen investeren, innoveren en opschalen in dit land. […] We willen de bedrijven van morgen – en de banen die ze creëren – hier in het VK zien, en door effectief te reguleren kunnen we ze het vertrouwen geven dat ze nodig hebben om op lange termijn te denken en te investeren.”

Royal Mint gaat NFT slaan

Daarnaast zal de Royal Mint, oftewel het koninklijke munthuis van het VK, een NFT gaan slaan. Dit “als een embleem van de toekomstgerichte benadering die het VK vastbesloten is te volgen.” Kijkend naar de Europese Unie zien we dat het VK alleen al met deze houding voorop loopt.

Chancellor @RishiSunak has asked @RoyalMintUK to create an NFT to be issued by the summer.

This decision shows the the forward-looking approach we are determined to take towards cryptoassets in the UK. pic.twitter.com/cd0tiailBK

— HM Treasury (@hmtreasury) April 4, 2022

Waar het VK namelijk zijn deuren voor crypto-bedrijven verder opent, doet de EU het tegenovergestelde. Vorige week nam de ECON commissie een wet aan. Die wet zal de privacy van unhosted wallets aan banden gaan leggen. De wet wordt nu verder behandeld en is uiteraard nog niet van kracht. Problematisch is het echter wel. Waarom lees je in dit artikel.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.