Het belastingseizoen is weer in volle gang. In de periode van 1 maart tot 1 mei is iedere belastingplichtige Nederlander verplicht om zijn aangifte te doen. Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies zijn digitale valuta die bedacht zijn om compleet onafhankelijk van het traditionele financiële systeem te leven. Om die reden zijn er nog altijd veel mensen die het idee hebben dat ze hun bitcoin niet hoeven aan te geven bij de Belastingdienst. Mocht je echter van plan zijn om ooit iets te kopen met je bitcoin, dan is het zeker aan te raden om in de periode van 1 maart tot 1 mei ook jouw bitcoin-vermogen kenbaar te maken bij de Belastingdienst.

In eerste instantie doe je dit door aan te vinken dat je bitcoin of andere cryptovaluta bezit. Het is een simpele stap in het proces. In principe hoef je de Belastingdienst niet te vertellen hoeveel bitcoin je precies bezit. Het enige wat je moet doen is aangeven dat je bitcoin of andere crypto’s bezit en daarna begint het rekenen.

Hoe geef je bitcoin aan bij de Belastingdienst?

Bitcoin valt onder de noemer vermogen en komt daardoor terecht in de beruchte box 3 van ons belastingstelsel. Binnen box 3 geldt een heffingsvrij vermogen van 50.650 euro. Wat betekent dat je pas belasting gaat betalen in box 3 als je vermogen boven dit bedrag uitkomt. Om je bitcoin-vermogen te bepalen moet je terug naar 1 januari van het belastingjaar waarover je aangifte doet.

Dit jaar doen we belastingaangifte over 2021 en moeten we dus als eerste de bitcoin koers van 1 januari 2021 opduiken. Die koers schrijf je op en vervolgens vermenigvuldig je die koers met het aantal bitcoin of andere cryptocurrency’s die je hebt. Dat getal is het vermogen waarover je belasting moet betalen en daar mag je de heffingsvrije voet van 50.650 euro aftrekken. Over de eerste 50.650 euro betaal je dus geen belasting.

Blijft er dan nog vermogen over? Dan ben je afhankelijk van je vermogen belastingplichtig over een fictief rendement. Over de eerste 50.000 euro boven de heffingsvrije voet betaal je effectief 0,589 procent belasting. Over de volgende 900.000 euro betaal je 1,395 procent en kom je daar nog boven dan betaal je voor iedere extra euro 1,7639 procent belasting.

De meest eenvoudige manier om dit bij te houden is door ieder jaar netjes op 1 januari even te noteren hoeveel bitcoin je hebt en een koers voor die dag uit te kiezen. Vervolgens kun je dit bij de belastingaangifte invullen en zo voorkom je dat je tegen problemen aanloopt als je ineens een duur huis of andere grote aankopen doet met je bitcoin.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.