Het is vandaag de dag relevanter dan ooit. Hoe zorg je ervoor dat je zuurverdiende bitcoin (BTC) bezittingen op een veilige plek bewaard worden? Door de invasie van Oekraïne door Rusland gaan overheden achter crypto exchanges aan om te voorkomen dat Westerse sancties omzeild worden. Dit heeft als gevolg dat veel crypto investeerders zich afvragen of hun zuurverdiende crypto bezittingen wel veilig staan op bij exchange, en dit is niet geheel onterecht.

In dit artikel wordt daarom kort uiteengezet wat de veiligste optie is voor het bewaren van je cryptomunten en waar je op moet letten.

Not your keys, not your coins

Verreweg de meeste crypto investeerders hebben hun bitcoin fortuin gestald op een van de vele grote crypto exchanges zoals Coinbase of het Nederlandse Bitvavo. In de basis is dit voor veel mensen prima geschikt, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s. Zelfs cryptocurrencies bewaren op een grote exchange draagt risico’s met zich mee.

Dit is onlangs maar weer eens volledig duidelijk geworden. Crypto exchanges werden opgeroepen om de crypto activa van Russische gebruikers te bevriezen. Hoewel crypto exchanges geen gehoor gaven aan deze oproep, blijft het feit dat zij wel degelijk de macht hebben dit inderdaad te doen.

Crypto exchanges zijn uiteindelijk degene die de keys van de crypto wallet op een exchange in handen hebben. Zij hebben de macht om gebruikers de toegang tot deze wallet te ontzeggen. Het gezegde gaat dan ook: “Not your keys, not your coins”. Dat wil niet zeggen dat het per definitie onveilig is om crypto op exchanges te bewaren, maar enkel dat gebruikers zich bewust moeten zijn van de mogelijke risico’s.

Not your keys. Not your coins. #Bitcoin

— Michael Saylor (@saylor) March 8, 2022

Crypto wallets

Als crypto exchanges niet ten alle tijden een veilige plek zijn om je crypto te bewaren, waar moet je ze dan stallen? Er bestaan nog een aantal andere mogelijkheden die over het algemeen als veiliger worden gezien. 

De veiligste optie is een zogeheten hardware wallet. Dit zijn fysieke apparaatjes die in principe nooit verbinding maken met het internet, extreem goed beveiligd zijn en speciaal ontworpen zijn voor het bewaren van crypto. Vooral de hardware wallets van Ledger, Trezor en Coinkite zijn op dit moment heel populair bij het grote publiek.  Op deze manier weet je zeker dat niemand ooit de toegang tot je cryptomunten kan ontzeggen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.