Begin mei is het Terra (LUNA)-ecosysteem ingestort, inclusief de TerraUSD-stablecoin (UST). Dit had ook een enorme impact op andere stablecoins, maar voor Circle’s USD Coin (USDC) was het juist positief. Maar die trend is nu omgekeerd.

USDC krimpt in marktwaarde

De marktwaarde van USDC nam licht toe nadat verscheidene stablecoins tekenen van zwakte begonnen te vertonen en in sommige gevallen zelfs hun link met de Amerikaanse dollar verloren. Dat zal komen doordat Circle USDC in de markt zet als een zeer betrouwbare stablecoin, één die volledig gedekt wordt door onderpand van hoge kwaliteit.

Veel andere stablecoins tonen daar gebreken. Zo houdt Tether voor USDT nog steeds risicovolle bedrijfsobligaties aan, en MakerDAO wilde ironisch genoeg de USDC-tokens die het als onderpand aanhield volledig verkopen. Mensen verkochten hierdoor hun stablecoins voor USDC, waardoor de crypto ongeveer 10% in marktwaarde groeide.

Maar inmiddels heeft USDC deze groei weer volledig ingeleverd. Sterker nog, gemeten vanaf de top is de coin al meer dan 17% van zijn marktwaarde verloren. Hetzelfde geldt voor sommige andere stablecoins. Zo is MakerDAO’s DAI is nooit echt gestopt met in marktwaarde dalen na de Terra-crash.

Wat veroorzaakt de krimp in USDC?

Er lijkt één duidelijke oorzaak van de krimp te zijn. In september stopte Binance met het aanbieden van USDC-handelsparen. Dat kwam doordat de handelsparen maar weinig gebruikt werden, en Circle-CEO Jeremy Allaire vond het zelfs wel prima. Ondertussen is BUSD juist in marktwaarde gestegen.

Hij benadrukte dat Binance gebruikers nog steeds toestaat om USDC te storten, maar de tokens worden direct omgezet in BUSD. Allaire denkt dat USDC daarom steeds meer gebruikt zal worden als een transactie-token, en dat er daarom juist steeds méér USDC op Binance zal belanden.

Bovendien nam Binance deze beslissing in september, maar de marktwaarde begon in juli al te krimpen. Is er nog iets anders aan de hand? Wie zal het zeggen. In ieder geval is het nadelig voor de crypto-markt, die valt of staat bij de liquiditeit van dit soort tokens.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.