Wellicht herinner je nog het crypto nieuws van een jaar geleden over Thodex, een grote cryptocurrency-exchange uit Turkije. De Turkse beurs werd vorig jaar april plotseling stilgelegd en maar liefst 390.000 klanten konden niet meer bij hun geld noch hun cryptocurrencies.

De klanten vreesden snel dat het om een zogenaamde rug pull, een soort exit scam, ging. Een dag later werden maar liefst 62 mensen opgepakt die naar verluidt betrokken waren bij de oplichting. De CEO van Thodex, Faruk Fatih Özer, was echter spoorloos.

Nu blijkt dat een Turkse openbaar aanklager gevangenisstraffen eist van maar liefst 40.564 jaar voor elk van 21 verdachten die verbonden zijn aan de zaak. Daaronder valt ook de vermiste CEO, meldt persbureau Bloomberg.

De verdachten worden beschuldigd van fraude, witwaspraktijken en het opzetten van een criminele organisatie. De Turkse politie heeft echter nog steeds niet de CEO op kunnen sporen.

Özer beloofde ooit dat hij de investeerders terug zou betalen en terug zou keren naar Turkije. Echter is sindsdien niets meer van hem gehoord. Özer werd voor het laatste vorig jaar april gezien op een luchthaven in Istanbul. Ook Interpol is inmiddels naar hem op zoek.

$2,6 miljard aan crypto gestolen

In eerste instantie kwam naar buiten dat de beurs verantwoordelijk is voor het verlies van maar liefst $24 miljoen. Volgens een recent onderzoek van Chainalysis komt dit echter zelfs op $2,6 miljard uit. Thodex was daarmee in zijn eentje verantwoordelijk voor 90% van alle verliezen in 2021 via rug pulls.

Most of the total taken in 2021 rug pulls can be attributed to Thodex, a centralized exchange that disappeared with $2.6B worth of user funds. But on an individual basis, most rug pulls took place in the DeFi ecosystem. https://t.co/c1HyRMpsjy pic.twitter.com/QKTJR30uzd

— Chainalysis (@chainalysis) February 16, 2022

Thodex trok grote groepen investeerders aan met grote beloftes en weggeefacties. Ook trok de beurs veel Turken aan die bescherming zochten tegen de extreme inflatie in het land en de instabiele lira.

De adoptie van crypto in Turkije nam in 2021 in rap tempo toe en tegen het eind van het jaar lag het aantal bitcoin (BTC) transacties in het land boven de miljoen per dag. Inmiddels zou volgens een enquête van KuCoin maar liefst 40% al in crypto actief zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.