Deze week was crypto het onderwerp in de rubriek “En nou is het afgelopen” tijdens De Avondshow met Arjen Lubach. Hier worden een aantal goede punten gemaakt, maar wat mij opviel was dat het betoog van Lubach leunt op aannames die eigenlijk te kort door de bocht zijn. En schrijvend voor Crypto Insiders kan ik dit natuurlijk niet zomaar aan mij voorbij laten gaan!

Het succes van crypto heeft nadelen

Te beginnen met een punt waar ik het volkomen mee eens ben; de “get-rich-quick” menigte die crypto de afgelopen jaren heeft overspoeld. Men heeft de koersen de afgelopen jaren hard zien stijgen en mensen stinkend rijk zien worden. En dat is natuurlijk interessant voor de mensen die nog niet zoveel weten van crypto.

Daarom is er een markt voor video’s en andere content die het doen laten lijken alsof jij ook zo stinkend rijk kan worden door simpel weg NU! te kopen. Ik sluit mij er volledig bij aan dat dit een lelijke kant is van crypto, maar ik geloof ook dat het een kwestie van tijd is voordat deze hype uitdooft. Uiteindelijk zal het namelijk blijken dat het helemaal geen zekerheidje is dat jouw investering snel de plus in schiet.

Een andere reden voor Lubach dat het afgelopen moet zijn met crypto, is het feit dat mensen worden opgelicht. Hij noemt hierbij Xpose, een crypto-project waar onder andere de Nederlander Vasco Rouw achter zit. Mensen verloren hier veel geld mee (BOOS riep deze mensen onlangs overigens op om aangifte te doen, meer info hier). Maar is het eerlijk om daarmee ook de rest van de crypto-sector in een kwaad daglicht te zetten? Er zijn namelijk genoeg projecten die het leven van mensen juist beter maken.

De bitcoin transactie

Maar het punt dat het vaakst als kritiek tegen Bitcoin (BTC) en crypto voorbij komt is het energieverbruik. Ja, een bitcoin transactie verbruikt een hoop stroom, zeker in vergelijking met een transactie via het Visa-netwerk. Maar men vergeet hier dat een transactie op Bitcoin direct wordt afgewikkeld, waar Visa afhankelijk is van allerlei omliggende infrastructuur om een transactie ook daadwerkelijk van punt A naar B te verzenden. Bovendien, wat is een bitcoin transactie eigenlijk? Het Centre for Alternative Finance van de University of Cambridge legt uit waarom de vergelijking tussen een Visa- en bitcoin-transactie niet zomaar gemaakt kan worden:

“Bitcoin-transacties kunnen verborgen semantiek bevatten die misschien niet meteen duidelijk is. Een enkele transactie in Bitcoin kan bijvoorbeeld honderden kleinere betalingen naar individuele adressen bundelen. Het kan ook overeenkomen met een afwikkeling van duizenden off-chain transacties die hebben plaatsgevonden op tweedelaags oplossingen (bijvoorbeeld het openen en sluiten van kanalen in het Lightning Network). Het kan mogelijk ook miljoenen tijdstempelgegevens vertegenwoordigen met behulp van open protocollen zoals OpenTimestamps.”

Ja, het is een jonge sector waar qua wet- en regelgeving nog een hoop verbeterd kan worden. Maar nee, bitcoin en crypto in het algemeen, zijn té ingewikkeld om in een kort item van 8 minuten en 40 seconden te debunken. Voor degenen die meer willen leren over Bitcoin, en niet het primaire doel hebben om morgen een Lamborghini te kopen, raad ik het boek The Bitcoin Standard aan als startpunt. Ook kan je natuurlijk eens een kijkje komen nemen in de Crypto Insiders Premium omgeving, waar we serieus naar crypto kijken en waar je dus veel kan leren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.