Vorige week heeft voorzitter van politieke partij Forum voor Democratie Thierry Baudet twee reeksen NFT’s uitgebracht met als thema Baudets gevecht tegen het World Economic Forum (WEF). De eerste dag van officiële beschikbaarheid was afgelopen maandag. Na een dag zijn ze al flink geflopt, en inmiddels zijn ze niet meer beschikbaar via OpenSea.

Kritiek op Klaus Schwab

De twee collecties waren beschikbaar op NFT-platform OpenSea en maakten gebruik van de Polygon-blockchain. Baudet is fel criticus van het World Economic Forum, een bedrijf dat volgens hem de wereld de verkeerde richting opstuurt en ernstige bedreigingen vormt voor bijvoorbeeld individuele vrijheid en het welzijn van de maatschappij.

De Non-Fungible Tokens (NFT) verbeelden dan ook hoe Baudet WEF-oprichter en CEO Klaus Schwab een pak slaag verkoopt. Ze dienen ook als bewijs voor lidmaatschap voor een besloten groep lezers van de kersverse uitgeverij Amsterdam Books. Deze uitgeverij is naar eigen zeggen opgericht om vrijheid van meningsuiting te stimuleren. De NFT’s kregen bij de presale elk een prijs van 57 polygon (MATIC), bij de officiële beschikbaarheid op 21 maart kostten ze 85 MATIC. Nu zijn ze dus niet meer beschikbaar.

Praktische probleempjes

Op Twitter uit BNR-eindredacteur Aäron Loupatty zijn frustratie. Er zouden 100 whitelist-tokens beschikbaar zijn bij de introductie, maar de 95 verkochte tokens zijn van 33 verschillende eigenaren. Dat is volgens hem onlogisch als de verkoop eerlijk zou zijn gegaan, en onderling zouden er dus NFT’s zijn weggegeven.

Ook de lancering verliep met ongeveer een uur vertraging, en toen het eenmaal zover was is de laagste prijs van 0,4 ETH (toen ongeveer 1000 euro) naar 0,043 ether (113 euro) gegaan. Na zo’n negen uur waren slechts 343 NFT’s gemint, terwijl er 2000 stuks beschikbaar zouden komen. De prijs was toen ongeveer 0,035 ether, omgerekend toen 95 euro. Het handelsvolume was verder minder dan 7000 euro.

De NFT’s bestaan nog gewoon (het is natuurlijk het internet en ze zijn vereeuwigd op een blockchain), maar toch wordt het erg moeilijk om ze te verhandelen als ze niet op OpenSea of een vergelijkbaar platform staan. Of het initiatief nog een staartje krijgt zal de tijd moeten uitwijzen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.