Veel overheden over de hele wereld maken zich zorgen over de consequenties van vergaande crypto adoptie en doen de crypto industrie om die reden in de ban. In Thailand lijkt de Securities and Exchange Commission (SEC) ook niet bepaald overtuigd van crypto. Daarom hebben zij besloten dat tot nader inzien het betalen met cryptocurrencies wordt verboden.

Crypto verbod

Volgens een notitie van de financiële toezichthouder is per april 2022 het betalen met cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) niet langer toegestaan. Volgens de SEC kunnen cryptocurrencies de financiële stabiliteit van het land in gevaar brengen.

“Crypto betalingen kunnen de stabiliteit van het financiële systeem en het algemene economische systeem beïnvloeden, met inbegrip van risico’s voor mensen en bedrijven.”

De risico’s van het betalen met cryptocurrencies zijn volgens de Thaise SEC onder meer: Het verlies van waarde door volatiliteit, cyber-diefstal, geld witwassen en het lekken van persoonlijke data. Daarom zullen alle bedrijven en individuen per april niet meer in staat zijn om betalingen met cryptocurrencies te doen in Thailand.

Regulatie in Thailand

Wel maken de autoriteiten in Thailand duidelijk dat dit verbod puur uit voorzorg wordt geïmplementeerd. De SEC erkent namelijk dat er niet alleen nadelen aan het gebruik van cryptocurrencies zit, maar dat er ook een heleboel voordelen te halen vallen. De ontwikkeling van blockchain technologie wordt zelfs gesteund.

“De BOT en de SEC, evenals andere overheidsinstanties, erkennen echter de voordelen van technologieën achter digitale activa zoals blockchain en waarde en ondersteunen het gebruik van technologie om innovatie te bevorderen.”

De Thaise autoriteiten willen ook meer informatie inwinnen over de kwaliteit van diensten van onder andere crypto exchanges in het land. Crypto exchanges worden verplicht om elke maand een rapport naar de SEC te sturen waarin duidelijk wordt gemaakt hoe de kwaliteit van hun diensten wordt gewaarborgd.

Hoewel het verbod op crypto betalingen natuurlijk geen positieve ontwikkeling is, lijkt er nog van alles mogelijk in de toekomst. De SEC ziet in dat de crypto industrie mogelijkheden biedt, maar is simpelweg op dit moment nog erg terughoudend. Wellicht dat in de toekomst dit verbod dan ook zal worden teruggedraaid.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.