De TerraUSD (UST) stablecoin is gisteren in aardig zwaar weer beland nadat de markten rood kleurden. UST verloor uiteindelijk zijn link met de dollar, waarmee UST nu dus minder dan $1 waard is. Inmiddels is de situatie echter weer grotendeels onder controle.

Terra’s UST stablecoin daalt in waarde

De heersende paniek op de markten zorgde onder andere voor een verder dalende bitcoin (BTC) koers. Maar ook UST ondervond problemen nadat een aantal grote investeerders hun UST verkochten. Even later nam het aantal swaps op Curve Finance tevens toe. Een kleine bankloop was het gevolg waarna UST tot $0,985 zakte. Op het moment van schrijven handelt de stablecoin nog een halve cent onder $1.

De situatie was zichtbaar in de flink toenemende supply van LUNA. Gebruikers kunnen LUNA omzetten in UST en vice versa. Gisteren nam de supply van LUNA toe met 924.834 tokens, de grootste toename ooit in een dag tijd, wat aantoont dat veel gebruikers de stablecoin van de hand deden. Luna Foundation Guard heeft inmiddels stappen gezet om de situatie verder onder controle te krijgen:

“De LFG-raad heeft gestemd om het volgende uit te voeren:

– $750 miljoen aan BTC uitlenen aan OTC-handelsfirma’s om de UST-link te helpen beschermen.

– 750M UST uitlenen om BTC te accumuleren naarmate de marktomstandigheden normaliseren.”

4/ As a result, the LFG Council has voted to execute the following:

– Loan $750M worth of BTC to OTC trading firms to help protect the UST peg.

– Loan 750M UST to accumulate BTC as market conditions normalize.

— LFG | Luna Foundation Guard (@LFG_org) May 9, 2022

‘Moet niet worden gezien als exit uit bitcoin positie’

De oprichter van Terra, Do Kwon, stelt in een tweet dat de stap niet moet worden gezien als een manier om zijn bitcoin positie te sluiten. De reserves van Terra bestaan uit een behoorlijke hoeveelheid bitcoins. Onlangs kocht het nog $1,5 miljard aan BTC. Deze bitcoins ondersteunen de waarde van UST. Nu leent het dus $750 miljoen van deze BTC uit. Kwon legt uit hoe dat precies zit:

“LFG probeert zijn bitcoin-positie* niet te sluiten. Het doel is om dit kapitaal in handen te hebben van een professionele market maker zodat het volgende kan plaatsvinden:

1) Koop UST als prijs lager is dan $1
2) Koop BTC als prijs hoger of gelijk is aan $1

Hierdoor wordt de liquiditeit rond de UST link met de dollar versterkt.”

Of het genoeg zal zijn om de waarde van de stablecoin nu wel stabiel te houden is afwachten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.