Decentralized finance (DeFi) heeft zichzelf in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke tak binnen de wereld van crypto. Met gebruik van smart contracts kunnen allerlei financiële diensten op de blockchain gefaciliteerd worden zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Liquid staking protocollen stellen gebruikers in staat om op een alternatieve, liquide manier tokens te staken en bij te dragen aan de operaties en veiligheid van een Proof-of-Stake (PoS) netwerk. Deze manier van staking wordt steeds populairder en dat blijkt nu in de stijging van de total value locked (TVL).

Populariteit liquid staking protocollen

Data van crypto-analyseplatform DefiLlama laat namelijk zien dat liquid staking-oplossingen nu een hogere TVL hebben dan gedecentraliseerde exchanges (DEX’s), waardoor ze op het moment de topcategorie van DeFi-protocollen zijn. TVL  is een belangrijke metriek binnen de DeFi-wereld die de totale waarde vertegenwoordigt die wordt vastgezet in smart contracts binnen in een DeFi-protocol.

Uit de data blijkt dat liquid staking zeer recentelijk de eerste plek heeft weten te bemachtigen. Op 13 april was er namelijk nog $17,19 miljard aan crypto gelocked in contracten voor liquid staking, vergeleken met $18,89 miljard in decentrale cryptobeurzen. Deze decentrale exchanges hebben echter een daling van $1,66 miljard ervaren tot een huidig totaal van $17,2 miljard, terwijl liquid stakingsdiensten juist iets in populariteit zijn gestegen.

De TVL van liquid staking-protocollen is toegenomen tot een huidig totaal van $17,47 miljard waarmee het de decentrale beurzen op het moment weet te overtreffen.

Liquid staking protocollen zijn staking-pools die crypto namens hun gebruikers staken. Deze protocollen geven tokens uit die de gestakete tokens van de gebruikers vertegenwoordigen. Gebruikers kunnen, terwijl ze hun tokens staken, deze gestakete versie van hun tokens gebruiken in andere toepassingen binnen de wereld van DeFi.

Lido op nummer 1

Lido was het eerste liquid staking-protocol en werd in 2020 gelanceerd. Naarmate Ethereum (ETH) de overstap maakte van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake is het platform steeds populairder geworden. Ook heeft de meest recente Shapella hard fork op Ethereum ervoor gezorgd dat steeds meer investeerders hun tokens staken middels Lido. De Shapella update heeft het namelijk mogelijk gemaakt om ethereum uit de staking contracten op te nemen.

Lido staat met een TVL van $11,78 miljard op de eerste plek wat betreft liquid staking-protcollen, volgens data van DefiLlama. Naast Ethereum biedt Lido tevens liquid staking aan voor Solana (SOL), Polygon (MATIC), Polkadot (DOT) en Kusama (KSM).

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.