De afgelopen weken heb ik jullie meegenomen op een reis door de metaverse en non-fungible tokens (NFT). De basis zit erin, dat weet ik zeker! De Web3 wereld is innovatief en groeit hard; vrijwel dagelijks wordt een nieuw concept uitgewerkt.  De afgelopen weken weken is een nieuw concept genaamd Soulbound tokens (SBT) opgekomen. Alle grote namen in de NFT wereld hebben het er over, vooral omdat de mogelijkheden van deze token revolutionair zijn. Maar dit begrip is nog ingewikkelder dan de NFT waar we het eerder over hadden. Laten we een kijkje nemen!

World of Warcraft

Op 26 Januari 2022 publiceerde de oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, een artikel met de titel “Soulbound”. In het artikel beschrijft Buterin een NFT met speciale eigenschappen die hij omschrijft als ‘Soulbound.’

Met het begrip soulbound verwijst Buterin naar het populaire computerspel World of Warcraft. In dit spel kunnen spelers speciale items vinden die gemarkeerd zijn als “soulbound.” Dat zijn zeldzame items die, in tegenstelling tot andere items, niet verhandelbaar zijn in het spel. Ze zijn, zoals de naam weggeeft, verbonden aan de ziel van de speler. Buterin noemt dit een een gebrekkig systeem dat te gemakkelijk te frauderen is, maar hij stelt ook dat een dergelijk systeem veel mogelijkheden biedt.

Soulboundhttps://t.co/dHA2ki4AdB

— vitalik.eth (@VitalikButerin) January 26, 2022

Voordelen van Soulbound tokens

Oké, genoeg met de geschiedenisles. Wat zijn deze soulbound tokens nou echt en welke functie gaan ze vervullen? Het idee blijft dat deze soort tokens niet verhandelbaar zijn. Deze soort NFT’s worden dan verbonden aan je wallet, oftewel je wallet is je ziel.

Maar wat is hier het voordeel van? Wat is het nut van een verzamelobject als je er niet mee kan ruilen? Het antwoord is wellicht simpeler dan je zou verwachten. SBT’s hebben simpelweg een compleet ander doel. Omdat SBT’s niet verhandelbaar zijn, kunnen ze fungeren als een soort label of badge. Doordat je de token niet kan verhandelen, is de authenticiteit gegarandeerd. De tokens zijn immers nog steeds geverifieerd op de blockchain en de herkomst van de token kan door iedereen worden achterhaald. Zo kan iemand bijvoorbeeld aantonen dat hij of zij een groot evenement heeft bezocht.

Maar wat zijn de mogelijke implementaties van een SBT? Het antwoord hierop is eigenlijk hetzelfde als het antwoord op de meeste vragen omtrent de metaverse: Alles is mogelijk! Het feit dat SBT’s gebonden zijn aan een wallet, en hierdoor vrijwel onmogelijk te vervalsen zijn, is het een uiterst geschikte methode om bijvoorbeeld authentieke documenten op de blockchain te bewaren. Denk aan diploma’s, identiteitsbewijzen, en andere belangrijke documenten! Een groot probleem van de hedendaagse samenleving is dat dit soort documenten nog te weinig digitaal zijn en dat is een obstakel voor het digitale verkeer. Als deze documenten in web3 beschikbaar zijn, kan dit de voortgang van dit verkeer hard versnellen!

Nadelen van Soulbound tokens

Maar wat zijn de nadelen van SBT’s? Eigenlijk zijn dit er heel weinig. Het grootste probleem, waar momenteel een oplossing voor gezocht wordt, is de hoeveelheid diefstal en fraude in de web3 wereld. Natuurlijk kunnen SBT’s niet verhandeld worden, maar het feit dat hackers en fraudeurs wel regelmatig toegang krijgen tot wallets is een groot probleem. Zodra een hacker toegang heeft tot jouw private keys, kun je er nog vrij weinig aan doen. Dat kan een hindernis zijn voor de adoptie van SBT’s en heeft dus snel een oplossing nodig. Buterin stelt het invoeren van een soort “vetrouwenspersonen” voor die de mogelijkheid hebben om jouw private key te veranderen.

Maar wanneer kunnen we deze tokens gaan gebruiken? Helaas heeft Buterin hier nog geen duidelijkheid over gegeven. Wel verwachten een aantal andere betrouwbare bronnen dat dit ergens tegen het einde van 2022. De vraag is natuurlijk of de implementatie hiervan ook meteen zal ontploffen. Persoonlijk denk ik dat het wellicht zelfs sneller kan gaan dan met reguliere NFT’s. Dat komt omdat NFT’s al hun plekje in de wereld hebben verovered en het zijn dezelfde mensen die nu zo enthousiast zijn over SBT’s.

Ik verwacht soulbound tokens een term is die je in de toekomst nog vaker zult horen. Het is alleen de vraag wanneer. De mogelijkheden zijn oneindig, er moeten alleen genoeg pioniers zijn die het omarmen!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.