Solana (SOL) heeft een vervelende nacht achter de rug. Het netwerk ging uit de lucht nadat een project op het netwerk werd aangevallen door een zwerm van bots. Solana ging hierdoor uiteindelijk 7 uur uit de lucht.

Solana aangevallen via NFT tool

Het aanvalspunt voor de bots was Candy Machine, een tool waarmee non-fungible tokens (NFT) gemaakt kunnen worden. De bots veroorzaakten naar verluidt maar liefst vier miljoen transacties per seconde. Uiteindelijk kon het netwerk de druk niet meer aan waardoor de validators geen consensus meer konden bereiken. De aanmaak van nieuwe blocks werd tot stoppen gedwongen.

“Solana Mainnet Beta verloor de consensus nadat een enorme hoeveelheid inkomende transacties (4 miljoen per seconde) het netwerk overspoelde, met meer dan 100 gbps. Ontwikkelaars onderzoeken nog steeds waarom het netwerk niet kon herstellen en validator operators bereiden zich voor op een herstart.”

Solana Mainnet Beta lost consensus after an enormous amount of inbound transactions (4m per second) flooded the network, surpassing 100gbps. Engineers are still investigating why the network was unable to recover, and validator operators prepare for a restart.

— Solana Status (@SolanaStatus) May 1, 2022

En die herstart is uiteindelijk om 5 uur vanochtend gerealiseerd. Dit houdt in dat het netwerk weer is opgestart vanaf het punt waar het misging. Even werd overwogen om Candy Machine uit te sluiten middels de herstart, maar al gauw kwam de Solana community tot de conclusie dat dit censuur zou zijn.

Solana doet het weer, Candy Machine lost probleem op

Solana doet het dus weer en ook Candy Machine heeft ervoor gezorgd dat het niet nog eens kan gebeuren. Het heeft namelijk een botting penalty ingesteld om te voorkomen dat bots talloze transacties kunnen uitvoeren.

Het is overigens niet de eerste keer dat Solana uit de lucht was. Begin dit jaar was het al eens raak na een distributed denial of service (DDoS) aanval. Kort daarna ondervond het netwerk opnieuw problemen. De problemen, die zich helaas vaker voordoen, zijn reden voor heftige kritiek. Zo zei de CIO van Cyber Capital eind vorig jaar dat Solana “fundamentele ontwerpfouten” heeft.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.