We hebben al meer dan een week achter de rug in de meest beruchte maand als het op crypto aankomt, september. De maand, die ook wel ‘rektember’ wordt genoemd, is in het verleden vaak gepaard gegaan met forse dalingen van de crypto markt. Historisch gezien zijn augustus en september, vooral in pre-halving jaren, moeilijk voor bitcoin (BTC).
Tot nu toe lijkt de maand zijn reputatie deels eer aan te doen en zagen we op de nacht van 31 augustus op 1 september een daling van 5% voor de BTC koers. Desondanks hebben de resterende dagen een vrijwel horizontale prijsbeweging gezien. Wat kunnen we verwachten voor bitcoin de rest van de maand? Als we ons berusten op historische data belooft de tweede helft van september niet veel goeds.
Bitcoin op breekpunt
Verschillende crypto experts verwachten nog meer turbulentie. Zo ook de Nederlandse crypto investeerder Michaël van de Poppe die op X, het voormalige Twitter, zijn verwachting bekendmaakte. Daarbij ziet de analist kansen voor een turbulente maand.
Michaël ziet voor bitcoin een uitdaging als het op de support grens van $25.500 aankomt. Die is volgens hem essentieel om een significante daling te vermijden. In augustus 2015 en 2019 ondervond bitcoin ook aanzienlijke correcties. Na het overleven van september zijn er volgens de Nederlander weer positieve vooruitzichten voor bitcoin.
De toenemende betrokkenheid van institutionele spelers maakt het voorspellen van de bitcoin prijs wat complexer. Mocht er een goedkeuring van een bitcoin spot Exchange-Traded Fund (ETF) in de maand plaatsvinden zou het institutionele betrokkenheid sterk kunnen vergroten en kan het in korte tijd zorgen voor een explosieve boost van de BTC prijs.
Mogelijke daling tot $21.400
Een andere cryptoanalist, Benjamin Cowen, verwacht een mogelijke daling van de Bitcoin koers tot tussen de $21.400 en $24.400 in september. Uit Cowen’s analyse blijkt dat Bitcoin in 10 van de 13 jaar sinds zijn oprichting in september is gedaald. Alleen in drie gevallen leverde september een positief rendement op, variërend tussen 2,59% en 15,13%.