De Europese Unie heeft drastische maatregelen genomen om Rusland te straffen voor de oorlog in Oekraïne. Zo is er een verbod op het importeren van veel producten vanuit Rusland, maar de EU importeert opvallend genoeg nog altijd olie en gas vanuit het Oost-Europese land. Volgens Politico zijn daar goede redenen voor.

Gevoelig door afhankelijkheid

Dat schrijft de Europese krant in zijn artikel over de aangescherpte sancties van afgelopen zondag. Ook de Verenigde Staten hebben aardig wat te zeggen in de situatie. In een briefing verklaarde een hooggeplaatste overheidsmedewerker van de VS van wie de naam niet genoemd wordt dat de sancties strategisch gekozen zijn. “We kijken heel specifiek welke instituten uit het netwerk gehaald moeten worden, om zo de impact op Rusland te maximaliseren en de gevolgen voor Europa en de wereldwijde economie te beperken”, verklaarde de functionaris.

Dat is een opmerkelijke kanttekening. Ruslands economie is nog steeds erg afhankelijk van de export van olie en gas. Tegelijkertijd zijn veel Europese landen ook erg afhankelijk van Ruslands leveringen hiervan. Dat betekent dat de twee partijen elkaar niet los kunnen laten zonder zichzelf flink in de vingers te snijden. Er wordt nu dus getracht om de sancties zo groot mogelijk te maken, zonder dat Europa er teveel onder lijdt. Dat betekent dat er nog steeds Russisch olie en gas gekocht zal worden.

Rusland ontwapenen

Ook wordt het de Russische centrale bank lastig gemaakt door te beperken hoe Ruslands internationale valutareserves ingezet kunnen worden om de sancties te ondermijnen, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. De centrale bank zit immers ook op het SWIFT-netwerk. De overheidsmedewerker noemde het ‘fort Rusland ontwapenen’.

De aankondiging van de sancties kan als gevolg hebben dat Rusland naar cryptocurrencies uit zal wijken om genoeg verbonden te zijn met de financiële sector. Omdat veel cryptocurrencies een openbare blockchain hebben zou dit nog wel eens een probleem kunnen vormen. Oekraïne belooft al premies uit te keren aan mensen die informatie over invloedrijke Russische gebruikers van cryptovaluta kunnen leveren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.