Als er één land is waar regulaties van cryptocurrencies vaak op zijn kop zijn gegooid, dan is het Rusland wel. Eerst was crypto er erg populair vanwege de hoge mate van corruptie in het land. Maar later verklaarde de centrale bank dat crypto verboden zou moeten worden, dat vervolgens weer werd tegengesproken door het Ministerie van Financiën. Nu zegt een Russische minister dat ook betalingen in crypto uiteindelijk legaal zullen zijn.

Ook crypto-betalingen moeten legaal worden

Dat schrijft TASS, een Russisch mediabedrijf waar de staat eigenaar van is. Denis Manturov, de minister van Industrie en Handel, was op de New Horizon-conferentie. Dat lijkt een Indiase bijeenkomst te zijn. Manturov denkt dat niet alleen cryptocurrencies zelf, maar ook crypto-betalingen legaal zullen zijn.

De vraag is wanneer dit gebeurt, hoe het gebeurt en hoe het gereguleerd zal worden. Zowel de overheid als de centrale bank zijn hier nu bij betrokken. Iedereen moet zich er bewust van zijn dat dit even kan duren, maar vroeger of later zal het uitgevoerd worden,” verklaart hij. Wel voegt hij hieraan toe dat zelfs de overheid dit op een correcte manier en binnen de regels uit moet voeren.

Rusland minder streng voor zichzelf?

Het is een bijzondere opmerking, want dat zou betekenen dat de overheid minder streng zou worden in het beschermen van zijn eigen fiat-valuta, de Russische roebel. Een tijdje terug moesten ‘vijandige landen’, waaronder Europa, hun olie en gas betalen in roebels in plaats van in euro’s. Dat zorgde voor een snelle waardestijging, en de roebel is nu zelfs meer waard dan vóór de sancties. Op het moment van schrijven is de roebel al met meer dan 140% gestegen ten opzichte van de euro. Dat komt bijna nooit voor binnen traditionele valutamarkten.

Kennelijk ziet de Russische overheid er dus brood in om niet alleen het kopen, verkopen en vasthouden van cryptovaluta legaal te maken, maar ook om mensen te laten betalen in crypto. Het is niet duidelijk of er gedoeld wordt op de binnenlandse markt. Het zou kunnen dat handel drijven met andere landen met behulp van cryptocurrencies in plaats van fiat-valuta ook op de planning staat.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.