Al gauw nadat de oorlog in Oekraïne losbarstte werd er door de crypto gemeenschap een gigantische hoeveelheid geld gedoneerd aan het land. Vele tientallen miljoenen stroomden binnen een korte tijd naar organisaties die probeerde de Oekraïners op allerlei manieren te ondersteunen. Ook mede-oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, heeft zijn steentje bijgedragen. De miljardair heeft onlangs $5 miljoen in ETH gedoneerd aan Oekraïne.

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin

De geboren Rus is al sinds het begin van de oorlog een uitgesproken tegenstander van het conflict en probeert door een donatie te doen de Oekraïners te helpen tegen de grenzeloze Russische agressie. Buterin doneerde 750 ETH aan het Unchain Fund, een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet om humanitaire hulp aan Oekraïense burgers te bieden.

We’re incredibly grateful for @VitalikButerin support and donation of 750ETH!

Besides Unchain Fund, Vitalik has also donated the same amount to @Ukraine.

1500ETH = ~$5m that will make a difference for those in need in Ukraine!

Thank you, Vitalik & Ethereum fam! pic.twitter.com/RSGy4q2TY7

— unchain.fund (, ) (@Unchainfund) April 6, 2022

Ook doneerde Buterin zeker $2,5 miljoen aan Aid For Ukraine. Dit is een fonds dat is opgezet door de Oekraïense overheid met eveneens het doel om steun te kunnen bieden aan getroffen Oekraïners.

.@VitalikButerin donated almost $2.5M in $ETH to @_AidForUkraine 2 days ago, and didn’t say a word! He’s also donated $2.5M to @Unchainfund.

Thanks for your enormous help, Vitalik, and thank you for creating @ethereum! The #Ethereum community is pic.twitter.com/HuvDcTM40e

— Aid For Ukraine (@_AidForUkraine) April 6, 2022

Opmerkelijk is het feit dat Buterin zelf geen woord heeft gesproken over deze behoorlijk grote donaties. Dat Buterin miljoenen heeft gedoneerd werd enkel duidelijk nadat transacties die hij had gedaan werden herleid tot zijn Ethereum Name Service (ENS) domeinnaam, vitalik.eth.

Bitcoin en crypto donaties

Ondertussen is al meer dan $100 miljoen aan cryptocurrencies gedoneerd aan organisaties in Oekraïne. Het laat duidelijk zien dat de crypto gemeenschap bereid is om solidariteit met de Oekraïense bevolking en strijdkrachten te tonen. Er zijn met name bijdragen geleverd aan de Oekraïense regering en aan Oekraïense NGO’s: Come Back Alive, UkraineDAO, Unchain Fund, Aid For Ukraine en Cyberpolice Ukraine.

Het kan tijdens een crisis of conflict moeilijk zijn om via de traditionele weg geld te doneren aan goede doelen in het buitenland. Door gebruik te maken van cryptocurrencies kunnen de meeste van deze ouderwetse obstakels worden omzeild. Crypto betalingen zijn enorm snel en kunnen gemakkelijk landsgrenzen overschrijden. Donaties doen via conventionele financiële instituties, met alle rompslomp die hierbij komt kijken, is niet langer nodig.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.