De Westerse sancties jegens Rusland doen de Russische economie behoorlijk pijn. Vooral de rijken in Rusland lijken als gevolg van de sancties diep in de problemen te zijn geraakt. Om die reden proberen veel rijke Russen op allerlei manieren de sancties te omzeilen. Veel van hen grijpen naar de crypto industrie en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Sanctie-omzeiling

Volgens een rapport van Reuters maken veel rijke Russen gebruik van crypto bedrijven in de VAE om miljarden dollars aan virtuele valuta veilig te stellen. Door de neutrale houding van de VAE wordt het land veelal door vermogende Russen gezien als een veilige haven voor hun geld.

Veelal wordt geprobeerd om met cryptocurrencies te investeren in vastgoed in bijvoorbeeld Dubai of Abu Dhabi. Anderen willen juist hun cryptocurrencies omzetten in cash en dit weer ergens anders stallen. Volgens een bedrijf dat in de VAE is gevestigd is krijgen zij meer aanvragen dan ooit tevoren om bitcoin (BTC) te liquideren. In de meeste gevallen gaat het om meerdere miljarden aan cryptocurrencies!

“We hebben een man – ik weet niet wie hij is, maar hij kwam via een broker- en ze hebben zoiets van, ‘we willen 125.000 bitcoin verkopen’. En ik heb zoiets van, ‘wat? Dat is 6 miljard dollar jongens’. En zij zeiden, ‘ja, we sturen het naar een bedrijf in Australië’”

De aanvragen worden voornamelijk gedaan door brokers in Zwitserland, aldus de anonieme executive van het crypto bedrijf. Zwitserland heeft echter aangegeven dat cryptocurrencies niet vrijgesteld zijn van sancties die het land jegens Rusland heeft aangenomen. Om die reden is het maar de vraag of de snode plannen van de Russische elite nog lang door kunnen gaan.

Westerse kritiek

Vanzelfsprekend is het Westen niet te spreken over de neutrale houding van de VAE, Een aantal Westerse diplomaten hebben al aangegeven dat zij ‘gealarmeerd’ zijn door de mate waarin de Russische elite hun vermogen naar het land probeert te sluizen. De diplomaten zijn echter sceptisch dat de VAE stappen zal nemen om deze ontwikkeling tegen te gaan.

Om die reden is de VAE wel op de ‘grey list’ gezet door de Amerikaanse Financial Action Task Force (FATF). Deze organisatie is in het leven geroepen om financiële criminaliteit en witwaspraktijken te bestrijden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.