Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een Russische bitcoin (BTC) miner op de sanctielijst gezet. Het is de eerste keer dat een crypto miner te maken krijgt met sancties van de Verenigde Staten.

Bitcoin mining-bedrijf BitRiver krijgt te maken met sancties

Het Amerikaanse ministerie heeft BitRiver op zijn zogenoemde Specially Designated Nationals (SDN) lijst gezet. Dit is een lijst met individuen en bedrijven die geweerd worden uit de VS. Bedrijven en personen mogen over het algemeen geen zaken doen met namen op deze lijst.

En sinds kort valt daar dus ook BitRiver onder. Daarnaast zijn ook 10 dochterondernemingen van BitRiver aan de lijst toegevoegd. Volgens een aankondiging van het ministerie, dat in handen is van The Block, is de miner op de lijst gezet omdat het Russische energiebronnen gemakkelijk om zou kunnen zetten in geld:

“Door enorme serverparken te exploiteren die internationaal mining-capaciteit voor cryptocurrency verkopen, helpen deze bedrijven Rusland geld te verdienen met zijn natuurlijke hulpbronnen […] De Verenigde Staten verbinden zich ertoe ervoor te zorgen dat geen enkel actief, hoe complex ook, een mechanisme wordt voor de Poetin-regime om de impact van sancties te compenseren.”

Tegenslag voor Poetin?

Nu Rusland door zijn inval in Oekraïne te maken heeft gekregen met verstrekkende sancties, gaat het land waarschijnlijk op zoek naar manieren om zijn economie alsnog draaiende te houden. Een van de opties lijkt al een tijdje crypto mining te zijn.

Eind maart opperde de Russische onderminister van energie al om het minen van crypto te legaliseren. “Als we op de een of andere manier met deze activiteit willen doorgaan, en we hebben geen andere opties in de huidige realiteit, moeten we wettelijke regelgeving invoeren en het begrip mining toevoegen aan het regelgevingskader,” aldus de onderminister.

Op welke schaal Rusland nu bitcoin en andere cryptocurrencies mined om bijvoorbeeld gas om te zetten in waarde, is niet bekend.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.