De regelgeving omtrent cryptocurrencies is momenteel een veelbesproken onderwerp in Rusland. Begin dit jaar wilde de Russische centrale bank crypto nog compleet verbieden. Daar was het Russische ministerie niet mee eens, die wil het juist reguleren.

Ondertussen ligt een wetgevend kader voor crypto, afkomstig van het ministerie van Financiën, bij de Russische regering ter beoordeling op tafel. Dit wetsvoorstel heeft nu echter een interessant en belangrijk voorstel ontvangen van de Federal Taxation Service (FTS), oftewel de Russische belastingdienst.

Bitcoin als betaalmiddel voor internationale transacties?

De Russische belastingdienst stelt namelijk voor om het mogelijk te maken voor Russische bedrijven om crypto als bitcoin (BTC) te gebruiken als betaalmethode voor internationale transacties. Dat meldt Izvestia, een Russische krant op 20 april.

Onder deze nieuwe wet zouden Russische bedrijven, die zich bezighouden met internationale handel, nieuwe betalingsopties krijgen via crypto. Het nieuwe voorstel zou een behoorlijk grote aanpassing zijn van de oorspronkelijke wet.

Het voorstel heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de sancties die de internationale gemeenschap heeft opgelegd aan Rusland omtrent de oorlog in Oekraïne. Tot dusver waren er geen tekenen dat Russische oligarchen of ambtenaren massaal crypto gebruikten om sancties te omzeilen, ondanks alle zorgen.

Dat zou mogelijk kunnen veranderen met deze additionele wet. Dat gezegd hebbende, hebben veel exchanges al besloten sowieso geen transacties uit te voeren met Russen.

Het ministerie van Financiën heeft al aangegeven dat zij het voorstel “deels” ondersteunen, maar dat het eerst meer onderzoek vergt. Overigens wil de FTS dat crypto alleen gekocht kan worden via gereguleerde exchanges en wallets.

Onlangs juichte de crypto-wereld iets te vroeg toen zij dachten dat crypto nu erkend worden als betaalmiddel in Rusland, waaronder Binance CEO Changpeng Zhao. Echter moet deze wet nog goedgekeurd worden en kan nog aangepast worden. CZ heeft zijn Twitterbericht inmiddels verwijderd.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.