Begin dit jaar hebben veel landen wereldwijd Rusland economische sancties opgelegd. Daaronder viel ook het versturen van cryptocurrencies naar Russische adressen. Maar ondanks dat blijken sommige accounts van Russische sociale media alsnog cryptovaluta te ontvangen.

Russische crypto donaties voor de oorlog

Dat schrijft Chainalysis in een onderzoeksrapport. Het is begin dit jaar niet alleen lastig geworden voor welvarende Russen om buitenlandse crypto-platformen te gebruiken, maar ook voor ‘gewone’ Russen met meer dan 10.000 euro aan crypto of meer. Buitenlandse crypto-platformen moeten namelijk gewoon gehoorzamen aan de sancties, en helaas zal het grootste deel van de verhandelbare tokens op een exchange buiten Rusland liggen.

Chainalysis schrijft dat het 54 Russische organisaties heeft gevonden die in totaal meer dan 2,2 miljoen dollar aan donaties hebben ontvangen. Wat voor organisaties het zijn zegt de blockchain-analist niet, maar het geld zou worden gebruikt om Russische milities te voorzien van proviand. Het zou met name gaan om milities in Donbas en Luhansk, de twee regio’s die volgens Oekraïne tot Oekraïne behoren en nu zelf claimen onafhankelijke Russische staten te zijn.

In deze regio’s vechten veel separatisten naast het Russische leger tegen dat van Oekraïne. Het geld zal vermoedelijk dus niet naar het Russische leger gaan, maar naar mensen die er zelf voor kiezen om in Oost-Oekraïne aan de zijde van Rusland te vechten.

Er zijn vijf accounts die meer dan 100.000 dollar aan crypto hebben ontvangen. Eén van die accounts is zelfs ongeveer 1 miljoen dollar waard. Er zijn 17 accounts met meer dan 10.000 dollar aan tokens. Bitcoin (BTC) is de meest populaire token, maar ook ethereum (ETH) en USDT op TRON (TRX) zijn populair.

Russische roebel doet het goed

Ondertussen woedt de oorlog in Oekraïne nog steeds, en Rusland lijkt zelfs goed stand te houden. Ruslands president Vladimir Putin heeft betalingen in cryptocurrencies inmiddels verboden. Dat moet helpen te voorkomen dat de Russische roebel te veel in waarde daalt.

De roebel is nu zelfs meer waard dan wat het waard was vóórdat de oorlog begon. Gemeten vanaf de bodem is de roebel ten opzichte van de euro zelfs meer dan 150% gestegen. Vraag jij je af waar de oorlog naartoe gaat? Spui je gedachten in Discord!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.