Geruchten dat Rusland mogelijk bitcoin (BTC) zal gaan gebruiken om handel te drijven zorgen ervoor dat de koers weer een nieuwe sprong omhoog maakt. De geruchten zijn gebaseerd op een interview met Pavel Zavalny, voorzitter van het Russische Committee on Energy.

‘Export kan met bitcoin betaald worden’

Door de wereldwijde sancties als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne, heeft Rusland grote problemen met het betalen en ontvangen van betalingen. De sancties zorgen ervoor dat bepaalde banken bijvoorbeeld worden uitgesloten van de internationale markt, en dat verschillende reserves zijn bevroren. Kortom, Rusland is op zoek naar alternatieven. Zavalny stelt in het interview dat andere valuta gebruikt kunnen worden voor het exporteren van energie (zoals olie en gas):

“De gebruikte valuta kunnen verschillen en het is een normale praktijk. Als het Bitcoin is, dan is het Bitcoin.”

Het is uiteraard geen bevestiging dat Rusland ook daadwerkelijk bitcoin zal gaan gebruiken. Zo blijft een officiële bevestiging vooralsnog uit. Wel zorgde het voor een reactie op de markten.

Prijs van bitcoin stijgt

Zoals op de onderstaande grafiek te zien is, begon de BTC koers vlak nadat de uitspraken werden gepubliceerd, te stijgen. Tot nu toe gaat het om een stijging van ongeveer $43.000 naar $44.000. De koers nadert hiermee stap voor stap de belangrijke weerstand bij $45.000, waar de koers sinds januari onder handelt. Op Bitvavo komt de bitcoin prijs in euro’s van bitcoin uit op €40.000.

Open interest spike on the back of word that Russia may use $BTC for payment in O&G settlement.

+250m on Binance alone. pic.twitter.com/18KtAY2xz2

— Zaheer (@SplitCapital) March 24, 2022

Doordat bitcoin een gedecentraliseerd netwerk is, kan niemand er macht over uitoefenen. Het kan daarom ook gebruikt worden om sancties te omzeilen. Velen zullen nu stellen dat Rusland het imago van bitcoin kan besmeuren. Men moet echter niet vergeten dat bitcoin ook juist aan de “goede kant” uitkomsten biedt. Zo gebruiken Oekraïners de cryptocurrency om het land met hun kapitaal te kunnen vluchten zonder hierbij van banken afhankelijk te hoeven zijn.

Men mag daarnaast ook niet vergeten dat de blockchain volledig transparant is. Autoriteiten zullen daarom precies kunnen volgen waar de bitcoins naartoe gaan en waarvoor ze gebruikt worden. Of het Rusland zal redden van de dreigende economische ondergang lijkt onwaarschijnlijk. Handel drijven en sancties compleet omzeilen zal door de transparantie vrijwel onmogelijk zijn.

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.