Vannacht schoot de kogel letterlijk en figuurlijk door de kerk. Rusland lanceerde na maanden van oplopende spanningen een grootschalige invasie van buurland Oekraïne. De crypto markt reageerde heftig en de koers van bitcoin (BTC) kelderde behoorlijk. Het wachten is voor velen nu op scherpe sancties die worden afgekondigd door het Westen. Volgens experts zou het echter zomaar kunnen dat Rusland de crypto industrie gaat gebruiken om deze sancties voor een groot deel te omzeilen.

Rusland en sancties

Door de roekeloze invasie van Oekraïne is het vrijwel zeker dat Rusland het doelwit van vergaande sancties vanuit het Westen zal worden. Deze sancties zullen Rusland proberen te isoleren van de rest van de wereld en vooral de financiële sector zal hard geraakt worden.

Zowel de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben de eerste nieuwe rond sancties al aangekondigd die veel verder zullen gaan dan die in 2014. President Vladimir Poetin lijkt echter onverschrokken en de Russische overheid lijkt zich tot dusver weinig aan te trekken hiervan.

“Rusland heeft veel tijd gehad om over dit specifieke gevolg na te denken. Het zou naïef zijn om te denken dat ze niet precies dit scenario hebben uitgetekend.”

Crypto in Rusland

Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat Rusland een troef bezit wat het land in staat stelt om Westerse sancties voor een groot deel teniet te doen. Deze troef heeft alles te maken met de crypto industrie, dat meldt de New York Times.

“Toen de Verenigde Staten in 2014 Amerikanen verbood om zaken te doen met Russische banken, olie- en gasontwikkelaars en andere bedrijven na de invasie van het land op de Krim, was de klap voor de Russische economie snel en immens. Economen schatten dat de sancties van westerse landen Rusland 50 miljard dollar per jaar kostten. Sindsdien is de wereldwijde markt voor cryptocurrencies en andere digitale activa geëxplodeerd. Dat is slecht nieuws voor de uitvoerders van sancties, en goed nieuws voor Rusland.”

Volgens experts is het onvermijdelijk dat de Westerse sancties opgevangen zullen worden met het gebruik van bitcoin en andere cryptocurrencies. Doordat cryptocurrencies grenzeloos zijn kan dit ervoor zorgen dat Rusland redelijk eenvoudig onder alle sancties uit kan komen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.