De sporters Rico Verhoeven en Michael van Gerwen zijn onder vuur komen te liggen nadat zij een cryptocurrency op hun social media aanprezen. Het gaat om de crypto florin (XFL) dat volgens sommige analisten een aantal red flags heeft.

“Geweldig project”

In een tweet prijst Verhoeven, de bekende kickbokser, Florin aan als “een geweldig project” en plaatst daarbij de grafiek van de crypto. Die zat op dat moment in een aardige uptrend. Toch waarschuwen analisten en experts voor het project.

Cool to see that @florinxfl has been on a nice rise the last months, awesome project…. #storeofvalue pic.twitter.com/cMaRQj29ma

— Rico Verhoeven (@RicoVerhoeven) February 20, 2022

Op de website van het project is te zien dat het vooral bedoeld is als store-of-value. Dat zijn activa dat over de langere termijn hun waarde vasthouden, of zelfs in waarde groeien door de schaarste van het aanbod. Goud is een voorbeeld van zo’n store-of-value en voor velen hoort ook bitcoin (BTC) thuis in dit rijtje.

Florin tracht hetzelfde te doen. “Holders worden beloond,” zo valt te lezen op de website. Het feit dat een dergelijk statement op de hoofdpagina van het project wordt gemaakt kan al als rode vlag worden bestempeld. Of het ook echt oplichting betreft of simpelweg een “hype coin” valt natuurlijk pas achteraf vast te stellen.

Rijk Plasman is de oprichter

Ook darter Van Gerwen prijst het project aan en tweet over Florin: “de enige coin die op dit moment stijgt.” Veel van de volgers van de twee sporters uiten nu hun kritiek. Zij kunnen rekenen op de steun van experts en analisten, zoals Michaël van de Poppe. Hij zegt tegen Omroep Brabant:

“Ik heb het onderzocht en het is behoorlijk schunnig, alles wijst op oplichterij. Rico en Michael hebben geen idee wat ze promoten.”

Een aantal van de rode vlaggen zijn het feit dat de crypto maar bij een enkele exchange gekocht kan worden, de mysterieuze koersstijging terwijl de rest van de markt daalt en dat het vooral om hype lijkt te draaien waarbij influencers als Verhoeven en Van Gerwen (onbedoeld) helpen.

Bovendien is er geen informatie te vinden over het team achter het project. Maar na een beetje graven kwamen wij erachter dat het om Rijk Plasman gaat, de zoon van de bekende advocaat Peter Plasman. Rijk Plasman is ook bekend als de persoon achter de cryptocurrency Gulden. Het is opvallend te noemen dat Rijk Plasman zijn naam en gezicht niet direct op de website zet, iets wat doorgaans wel wordt gedaan door andere crypto-projecten.

Kortom, het is niet een project dat je direct als “goede investering” zou kunnen bestempelen. Bovendien is het aan te raden je nooit te laten leiden door sporters of influencers. Doe altijd je eigen onderzoek. Hulp nodig bij het onderzoeken van crypto-projecten, of meer leren over crypto in het algemeen? Word Crypto Insider en krijg toegang tot onze besloten Discord en allerlei educatieve content.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.