Inmiddels lijken de markten voor cryptocurrencies in een berenmarkt te zitten. Bijna geen enkele crypto lijkt te ontkomen aan de stevige neerwaartse trend. Monero (XMR) doet hier niet aan mee, de grootste privacycoin gaat vrolijk door met stijgen. Een hard fork lijkt een belangrijke oorzaak te zijn.

Software-update Monero

Vorige week kondigden ontwikkelaars op Monero’s GitHub-pagina aan dat er een netwerkupdate onderweg is. Sindsdien is de Monero-token al met meer dan 10% gestegen, en met bijna 20% als je de absolute top meerekent. Momenteel ziet de koers een kleine dip. De update vindt plaats middels een hard fork. Onder de verbeteringen vallen verbeterde privacyfuncties en hogere prestaties.

Zo wordt de ‘ring size’ vergroot van elf naar zestien hashes. De ring size houdt in dat je transactie wordt samengevoegd met elf handtekeningen van anderen en van handtekeningen die van niemand afkomstig zijn. Zo is het onduidelijk waar geld vandaan komt en waar het naartoe gaat.

À la WallStreetsBets

Op 14 april kondigde Redditor Bawdyanarchist aan te zijn begonnen met het opnemen van Monero van exchanges. De Reddit-gebruiker noemde het ‘Monerun’, een grapje dat Monero met ‘bank run’ combineert. Geld verdienen is echter niet de enige reden.

De privacyfuncties van de Monero-ledger zorgen er namelijk voor dat het niet direct duidelijk is hoeveel XMR er bij exchanges ligt. Dat stelt handelsplatformen in staat om te claimen dat ze een andere hoeveelheid XMR-tokens hebben dan dat ze in werkelijkheid hebben. Daardoor kunnen ze meer verkopen dan dat ze in werkelijkheid hebben.

De situatie lijkt dus op die van GameStop en AMC. Dat waren in 2021 aandelen die zwaar geshort werden door instituten. Het was zelfs zo extreem dat het bedrag aan uitstaande shorts groter was dan de totale marktwaarde van het bedrijf. De Reddit-groep WallStreetBets kwam hier achter, wat leidde tot een enorme short squeeze en enorme stijgingen. De Redditors proberen duidelijk hetzelfde opnieuw te bereiken.

Toch gooien handelsplatformen wat roet in het eten, door hun reserves te bevriezen. Sommige platformen zouden hier nog niet aan begonnen zijn, waar je handig gebruik van kan maken. In ieder geval weten we dat Binance XMR-opnames al onmogelijk heeft gemaakt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.