Het fenomeen bitcoin (BTC) mining is ondanks de energiecrisis nog springlevend, alhoewel veel miners het wel zwaar hebben. Toch houden publieke BTC miners de moed erin. Tegen het eind van dit jaar willen ze zelfs flink meer rekenkracht hebben.

Bitcoin hashrate moet nóg hoger

Dat schrijft Arcane Research. De gecombineerde hashrate van publieke miners op het Bitcoin-netwerk moet volgens deze blockchain-analist eind dit jaar zo’n 80,7 exahash per seconde (EH/s) bereiken. Veel publieke miners zijn namelijk van plan om hun rekenkracht te vergroten, die capaciteit moet de komende tijd langzaam online komen.

De afgelopen tijd is de hashrate al flink aan het stijgen, wat aanduidt dat het netwerk zelf ondanks de lage prijzen erg robuust is. Helaas is dit niet alleen maar goed nieuws. Door de hoge activiteit is de mining difficulty ook flink omhoog gegaan. Miners krijgen dus minder gemakkelijk betaald voor hun werk, terwijl ze veel moeite in het netwerk stoppen en de bitcoin-prijs hard gedaald is.

Volgens Arcane Research is het nog niet gedaan met de hoge hashrate. Op het moment van schrijven staat deze op ongeveer 270 EH/s. De publieke miners zijn op dit moment goed voor ongeveer 54 EH/s, of omgerekend ongeveer 20% van het netwerk. De data-analist is nagegaan wat de uitbreidingsplannen van publiek verhandelbare miners zijn. Ondanks dat het jaar bijna voorbij is is het plan om nog eens 27 EH/s aan capaciteit toe te voegen.

Hoge hashrate niet goed voor bitcoin prijs

Een hoge hashrate betekent weliswaar dat het netwerk erg actief is, maar volgens sommige analisten is dit allesbehalve goed voor de prijs. Sommige miners zullen namelijk geforceerd worden om hun holdings te verkopen. Daardoor stijgt het aanbod, en bij een gelijke vraag drukt dat de prijs.

Ook bij Ethereum (ETH) ziet het er minder goed uit. Na de Merge-upgrade zijn ook veel ETH-miners gaan verkopen, en de stapel ether waar zij op zitten is niet bepaald klein.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.