De oudste voetbalclub van Bulgarije, Botev Plovdiv FC, heeft gisteren grote stappen gezet in de decentrale online wereld. Het heeft Bitcoin (BTC) en zijn schalingsoplossing, het Lightning Network, omarmd, evenals het decentrale sociale media-protocol Nostr. Het is de tweede voetbalclub wereldwijd die bitcoin accepteert, maar naar eigen zeggen ‘’het allereerste elite voetbalteam dat bitcoin omarmt’’.

Met BTC betalen bij Botev Plovdiv FC

De in 1912 opgerichte voetbalclub maakte gisteren bekend dat fans met onmiddellijke ingang bitcoin kunnen gebruiken om te betalen in de officiële fanshop en voor andere zaken in en om het stadion. Bovendien heeft de club plannen gedeeld om bitcoin-betalingen mogelijk te maken voor wedstrijdtickets en de online-fanstore.

Het Lightning Network wordt in gebruik genomen om razendsnelle en zeer goedkope transacties te garanderen voor fans van de Bulgaarse voetbalclub. De transacties op dit layer-2 netwerk vinden namelijk buiten de blockchain van Bitcoin plaats in zogeheten betalingskanalen. Uitsluitend het openen en sluiten van deze kanalen worden geverifieerd op de Bitcoin blockchain.

Om deze grote stap te maken heeft Botev Plovdiv FC de handen ineengeslagen met BTCPay Server, een Bitcoin-betalingsverwerker die bekend staat om zijn open-source architectuur, veilige infrastructuur en lage tarieven.

De betaalapparatuur werd verzorgd door CryptoDesk.bg, in samenwerking met Bitcoinize.com, de wereldwijde pionier van Bitcoin Point of Sale (POS) apparaten. Dit zijn een soort pinautomaten, maar dan specifiek ontworpen voor het accepteren van bitcoin-betalingen.

Anton Zingarevich, de president van Botev Plovdiv FC, sprak zich uiterst positief uit over Bitcoin, met speciale nadruk op het Lightning Network:

“Ons enthousiasme voor Bitcoin, en in het bijzonder voor het Lightning-netwerk, is enorm. We voorzien dat Bitcoin-betalingen net zo alomtegenwoordig worden als internet in ons dagelijks leven. Deze integratie sluit niet alleen aan bij onze visie, maar biedt onze fans en stakeholders ook ongeëvenaard gemak.”

Botev Plovdiv FC is nu bovendien actief op Nostr, een gedecentraliseerd netwerk dat censuurbestendige sociale media biedt. Nostr maakt namelijk gebruik van

De tweede bitcoin voetbalclub

Botev Plovdiv FC voegt zich bij Real Bedford, een Engelse amateurvoetbalclub van de bekende Bitcoin-podcaster Peter McCormack, dat sinds januari vorig jaar al bitcoin-betalingen accepteert. De Bulgaarse club mag zichzelf daarentegen de allereerste professionele voetbalclub noemen die bitcoin heeft geïntegreerd.

McCormack reageerde enthousiast op het nieuws van de Bulgaarse voetbalrots:

”Het is zo gaaf om te zien dat meer voetbalclubs de Bitcoin cheatcode gaan gebruiken. Het zal niet alleen meer succes brengen voor hun club, maar het zal ook het Bitcoin-bewustzijn vergroten.”

Het bericht Primeur: bitcoin wordt omarmt door professionele voetbalclub verscheen eerst op Crypto Insiders.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.