Er is al veel gebeurd in de wereld van cryptocurrencies om de markt betrouwbaarder en beter te reguleren te maken, maar blijkbaar nog niet genoeg. Commerciële banken in Portugal zijn hard bezig om de rekeningen van crypto-exchanges te sluiten, omdat ze zich zorgen maken over witwaspraktijken.

Banken sluiten rekeningen exchanges

Dat schrijft Bloomberg. Banco Comercial Portugues, de grootste bank in Portugal, heeft afgelopen week de rekeningen van de exchange CriptoLoja gesloten, verklaarde CriptoLoja-CEO Pedro Borges aan Bloomberg. De enorme Spaanse bank Banco Santander heeft hetzelfde gedaan. Hiervoor sloten twee kleinere banken de accounts van de exchange al.

De meeste banken noemden geen redenen voor de problemen. Banco Comercial verklaarde aan Bloomberg dat het te maken heeft met verdenkingen van witwaspraktijken. Het is niet duidelijk op welke schaal dit zou gebeuren en wie hierbij betrokken zou zijn. CriptoLoja kreeg vorig jaar als eerste een licentie om in Portugal actief te zijn van de centrale bank. Banco Santander verklaart dat het rekeningen sluit zodra ze te veel risico vormen.

Minimaal twee andere handelsplatformen zijn ook getroffen door bankproblemen, volgens de zakenkrant. Mind the Coin is al maanden niet meer in staat geweest om een rekening te openen. Eerder dit jaar zijn alle rekeningen van dit platform gesloten. Ook Luso Digital Assets klaagt ook over gesloten rekeningen, alhoewel van dit bedrijf niet alle rekeningen zouden zijn gesloten.

Niet jouw geld

Het nieuws weerspiegelt duidelijk wat door analisten vaker  wordt gezegd. Geld dat op een bankrekening staat is niet jouw geld, maar dat van de bank. Dat geldt eigenlijk voor alle gevallen waarin je niet meer zelf direct toegang hebt tot je geld, dus ook voor cryptocurrencies.

In de crypto-wereld bestaat al sinds de eerste hacks het gezegde ‘not your keys, not your coins’. Dat heeft betrekking op tokens die op handelsplatformen staan, waar je niet meer je eigen private keys beheert en dus niet direct zeggenschap hebt over je coins. Maar voor fiat-valuta bij banken geldt dit eigenlijk ook.

Als een bank te veel problemen heeft, dan zal het er alles aan doen om te voorkomen dat het risico zich verspreidt naar andere delen van het bedrijf of naar geheel andere bedrijven. Dat moet ook wel. Toch hebben we over deze situatie bijzonder weinig harde feiten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.