Het zal voor veel crypto entrepreneurs die recentelijk zijn geëmigreerd niet goed worden ontvangen, maar Portugal lijkt een einde te gaan maken aan hun status als crypto-belastingparadijs. Voorheen waren de belastingen op crypto in het land vrijwel niet bestaand, maar de Portugese overheid lijkt hier verandering in te gaan willen maken.

Portugal en crypto belastingen

De Portugese Minister van Financiën, Fernando Medina, gaf onlangs aan dat het land op korte termijn belasting wil gaan heffen op cryptocurrencies. Wanneer dit precies van start zal gaan is onbekend. Ook staatssecretaris António Mendonça Mendes gaf op vrijdag aan dat er concrete plannen bestaan om dan toch echt cryptocurrencies te gaan belasten, dat meldt lokaal nieuwsstation Sapo.

Het zou vooral gaan om winst die wordt behaald door middel van het investeren of handelen in cryptocurrencies, zoals bitcoin (BTC). Het lijkt er sterk op dat de wet die in 2016 ingevoerd werd, waarmee cryptocurrencies vrijgesteld werden voor de belasting, nu echt ten einde zal gaan komen.

Medina zei tijdens een werkvergadering in het parlement dat zijn beweegredenen voor de belasting tot stand kwam door Portugal te vergelijken met landen die “al over systemen beschikken”. Sapo meldde bovendien dat Medina opmerkte dat het niet logisch is om geen belasting te heffen op activa die vermogenswinst opleveren. Hij zei:

“Er kunnen geen ontbrekingen zijn die leiden tot vermogenswinst, in verband met de transactie van activa, waarvoor geen belasting geldt.”

Einde van het belastingparadijs

Het doel van het nieuwe belastingsysteem betreffende cryptocurrencies zal niet dusdanig hardnekkig zijn dat het investeren in cryptocurrencies plotseling niet meer rendabel zal zijn, aldus Medina. Wel zal het voor de grote hoeveelheid crypto investeerders die naar Portugal zijn verhuisd, mede door het voordelige belastingstelsel, als een dolkstoot in de rug worden ervaren.

Veel van hen emigreerde naar Portugal dat tot voor kort een permanent verblijfsvisum aanbood dat bekend stond als het ‘Gouden Visum’. Dit omdat het houders speciale belastingvrijstellingen en een pad naar burgerschap biedt. Het Golden Visa programma werd gestart als een middel om buitenlandse investeerders aan te trekken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.