De overheid van het Verenigd Koninkrijk is van plan om stablecoins te reguleren, net als vele andere overheden. Ook het VK wil innovatie en de crypto-industrie stimuleren, maar dat wil het land wel op een veilige manier doen. De overheid is echter duidelijk geen fan van Terra, en dan vooral terraUSD (UST).

Meer duidelijkheid voor stablecoins

Dat schrijft The Telegraph, die met een aantal woordvoerders van de overheid heeft gesproken. Vorige maand kondigde de overheid aan dat het ‘stablecoin regulaties van wereldklasse’ zou introduceren. Het VK wordt vaak geprezen rondom de regulatie van cryptocurrencies, omdat bedrijven er duidelijker weten waar ze aan toe zijn. Daar kunnen veel andere landen nog wat van leren, waaronder Nederland en de Verenigde Staten. Rishi Sunak van het Ministerie van Financiën zegt dat de financiële dienstverlening van het VK altijd op de voorgrond van technologie en innovatie zal blijven.

Hoe de regulatie van stablecoins uit zal pakken is nog niet helemaal duidelijk, maar wel weten we dat het een hoop zekerheden moet bieden rondom betalingen en de bescherming van de waarde van de tokens. Anti-witwasmaatregelen (Anti-Money Laundering, AML) en regels rondom identificatie (KYC, Know-Your-Customer) zullen ongetwijfeld ook onderdeel uitmaken van het pakket. Die regels zijn in de landengroep nu ook al vrij strak voor crypto in het algemeen.

VK geen fan van TerraUSD (UST)

Interessanter is dat het VK duidelijk afstand heeft genomen van stablecoins die lijken op TerraUSD (UST). Om precies te zijn zullen algoritmische stablecoins niet worden gereguleerd omdat algoritmen de waarde niet kunnen garanderen. UST is een algoritmische stablecoin, maar het is niet de enige. De beslissing komt niet zo onverwacht, UST is namelijk hard gecrasht toen het Terra-ecosysteem instortte.

Deze tokens zullen dus niet in de ‘veilige zone’ zitten, maar verboden lijken ze niet te worden. Blijkbaar denkt het ministerie dat het genoeg is om duidelijk aan te geven wat wel en wat niet door de beugel kan, en dat investeerders verder genoeg hebben aan hun eigen onderzoek. Het betekent ook dat sommige andere stablecoins die wél onderpand hebben legaal zullen blijven.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.