Crypto mag dan wel een razend populair onderwerp zijn, er zijn nog altijd maar bar weinig mensen die het écht dagelijks gebruiken. Opera brengt hier verandering in door blockchain te integreren in de browser.

Opera is de maker van de gelijknamige browser. De ‘Opera Crypto Browser’ is een variant op de reguliere versie van de browser, maar hij heeft een ingebouwde wallet voor cryptovaluta en expliciete ‘Web3-ondersteuning’. De browser bestaat al een tijdje, maar het ging tot nu toe om een bètaversie. Het lijkt er nog niet op dat hier verandering in is gekomen, maar vermoedelijk is de stabiele introductie nabij.

Integratie van dApps en Bitcoin in browser

Web3-toepassingen zoals decentrale apps zijn ook via reguliere browsers toegankelijk, maar het doel van Opera is om mogelijkheden direct in de app te integreren. De ‘extra veiligheidsmogelijkheden en decentralisatie van Layer 1-protocollen’ zijn hier de voornaamste reden voor. Het gaat niet met name om Layer 1-blockchains, maar om Layer 2-protocollen. Voor nu zijn Bitcoin (BTC), Celo, IXO, Nervos Polygon (MATIC), StarkEx, Solana (SOL) en Ronin toegevoegd. Vermoedelijk zullen in de toekomst meer protocollen ondersteund worden, naarmate de cryptowereld zich steeds meer ontwikkelt.

Drempel verlagen

Onderdeel van de mogelijkheden is dat je direct via de browser toegang hebt tot dApps (decentralized applications) op de Polygon- en Solana-blockchains. Het moet de drempel tot het gebruik van Web3-software flink verlagen, volgens Jorgen Arnesen, topman bij Opera’s mobiele afdeling. Hij denkt dat Web3 uiteindelijk een mainstream webtechnologie zal zijn. Dan zullen gebruikers niet meer hoeven te weten dat ze er interactie mee hebben. Een voorbeeld van een goede toepassing is een decentrale manier om dingen op internet te betalen, maar ook om op decentrale wijze betaald te worden door mensen die je online ontmoet.

In 2018 kondigde de softwaremaker aan dat het blockchain-technologie ging integreren in zijn producten en werden de eerste samenwerkingsverbanden afgesloten. De paraplu van Opera-browsers heeft wereldwijd zo’n 380 miljoen gebruikers.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.