De oorlog in Oekraïne heeft flink wat discussie teweeg gebracht over de crypto industrie. Aan de ene kant zou het Rusland in staat stellen om onder de Westerse sancties uit te komen en aan de andere kant worden bitcoin (BTC) donaties juist gebruikt om humanitaire hulp voor Oekraïense inwoners te bewerkstelligen. Volgens Coinshares heeft de oorlog in ieder één ding haarfijn duidelijk gemaakt: Bitcoin heeft wel degelijk intrinsieke waarde.

Bitcoin en aandelen

De laatste tijd is de correlatie tussen aandelen, voornamelijk tech-aandelen, en bitcoin enorm groot. Om die reden wordt de grootste cryptocurrency dan ook vaak in de risk-on categorie geplaatst door investeerders. Volgens Coinshares is dit echter een verkeerde insteek. Bitcoin is helemaal niet te vergelijken met tech-aandelen. Tech bedrijven bieden bepaalde goederen en diensten aan terwijl bitcoin een alternatief voor het bestaande monetaire systeem biedt. Dat zijn inherent twee compleet verschillende zaken.

Dit werd na de Russische invasie van Oekraïne maar eens bevestigd. Bitcoin is grenzeloos en het discrimineert niet. Iedereen ter wereld kan gebruik maken van het Bitcoin netwerk. Of zij nu in Nederland, Oekraine of Rusland wonen. In de basis staat het netwerk volledig los van enige inmengingen van overheden.

“Het protocol is niet discriminerend, zodat iedereen met toegang tot het internet een portemonnee kan opzetten die het equivalent is van een internationale bankrekening, vrij van enige regelgeving en menselijke/politieke invloed.”

De waarde van bitcoin

Vooral wanneer het traditionele financiële systeem onder druk komt te staan, bijvoorbeeld door een oorlog en daarop volgende sancties, komt de echte waarde van het Bitcoin netwerk naar boven. Om die reden omarmen veel inwoners van zowel Oekraïne als Rusland op dit moment bitcoin als betaalmiddel.

Volgens Coinshares zijn bitcoin transacties de afgelopen twee weken in beide landen door het dak geschoten. De traditionele financiële sector laat mensen in de steek en het Bitcoin netwerk is bij uitstek geschikt om deze leemte op te vullen. 

“Hoewel de identiteit van Bitcoin veranderlijk blijft, zullen we naarmate het volwassener wordt waarschijnlijk zien dat een van zijn oorspronkelijke kernconcepten, een stateloos activum dat vrij is van menselijke fouten en politiek, terrein blijft winnen ten opzichte van zijn identiteit als risicovol activum. Dit is treffend aangetoond door recente geopolitieke gebeurtenissen.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.