Na een diepe bearmarkt in de cryptocurrencies begint de markt weer langzaam aan te trekken – en bitcoin (BTC) is één van de meest populaire coins. Bedrijven in de crypto-industrie merken dit blijkbaar ook, want de bedrijven die zich specifiek op bitcoin richten zijn volgens onderzoek het meest succesvol bij investeerders.

Bitcoin startups harder gegroeid dan anderen

Dat blijkt uit een onderzoek van Trammell Venture Partners (TVP). Dit bedrijf richt zich specifiek op dit soort ‘bitcoin-bedrijven’, zoals bedrijven die aan het Lightning Network werken. Dat zijn volgens TVP bedrijven die ‘bitcoin zien als de nieuwe wereldwijde monetaire activa van de toekomst en als internet-native, digitale cash’.

Ook ‘gewone crypto exchanges’ heeft het fonds in zijn portfolio, maar in het nieuwe onderzoek van dit bedrijf lijkt het deze bedrijven niet mee te rekenen. Ook bitcoin miners en bedrijven die al in een verder stadium zitten tellen het niet mee.

Volgens TVP hebben crypto-startups in het algemeen in 2022 een groei van maar 1% doorgemaakt, maar bedrijven die zich specifiek bezighouden met bitcoin groeiden met 52,9%. Het aantal bedrijven dat in dit soort bitcoin-startups zit is met 70% gegroeid, en het aantal transacties voor de seed funding-stadium nam met 133% toe.

“Kans voor Bitcoin is enorm”

Ook lijkt het te suggereren dat het Bitcoin-netwerk superieur is aan sommige andere blockchains, waardoor bitcoin en betrokken bedrijven enorm ondergewaardeerd zouden zijn. Dat illustreert het met hoe hard het Lightning Network is gegroeid ten opzichte van het aantal tokens in de vorm van ‘wrapped BTC’ (wBTC). Laatstgenoemde vond in 2022 zijn top en is sindsdien praktisch gehalveerd. Maar de capaciteit van het Lightning Network is in dezelfde periode met ongeveer 57% gegroeid.

The Block sprak met TVP-directeur Christopher Calicott. Hij denkt dat mensen zich niet bewust zijn van hoe groot de kansen zijn voor bitcoin en Lightning. “Bitcoin heeft al gewonnen als de monetaire basislaag voor het internet,” verklaarde hij.

Het laatste wat ondernemers willen is ‘platform-risico’, waarmee hij bitcoin-alternatieven zoals Ethereum (ETH) en Solana (SOL) bedoelt. Het risico dat het netwerk niet in staat is om zijn ding te doen is minimaal bij bitcoin, aldus Calicott.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.