De oorlog in Oekraïne is ondertussen al meer dan een maand aan de gang en Rusland begint langzaam de consequenties van Westerse sancties te ondervinden. Om deze gevolgen enigszins te beperken lijkt het erop dat Rusland steeds meer naar de crypto industrie grijpt. De onderminister van energie in het land, Evgeny Grabchak, liet onlangs weten dat er zo snel mogelijk duidelijkheid wat betreft het minen van cryptocurrencies in het land moet komen.

Crypto minen legaliseren

Het ‘wetgevend vacuüm’ moet volgens Grabchak worden doorbroken. Hij stelt dat de beste manier om dit te doen het legaliseren van het minen van cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) is. Volgens Grabchak heeft Rusland eigenlijk geen andere keus, dat meldt TASS

“Het wettelijk vacuüm maakt het moeilijk om dit gebied te reguleren en duidelijke spelregels vast te stellen. Dit vacuüm moet zo snel mogelijk worden weggewerkt. Als we op de een of andere manier met deze activiteit willen doorgaan, en we hebben geen andere opties in de huidige realiteit, moeten we wettelijke regelgeving invoeren en het begrip mining toevoegen aan het regelgevingskader,”

Grabchak stelt dat regionale overheden de verantwoordelijkheid zouden moeten dragen voor het vaststellen van details. Zij zouden het laatste woord moeten krijgen over bijvoorbeeld de locaties van mining installaties en zouden energie beschikbaar moeten stellen voor het aantrekken van mining bedrijven.

Crypto adoptie in Rusland

Dit voorstel van onderminister Grabchak is slechts het laatste voorbeeld van een verschuiving in het sentiment van de Russische overheid. Sinds de Russische invasie lijkt Rusland een duidelijke koers van adoptie in te zijn geslagen. Vorige week maakte leden van het Russische parlement nog bekend dat zij hopen dat bitcoin als betaalmiddel voor energie-export geaccepteerd zou moeten worden. Uiteraard heeft die alles te maken met de roebel die volledig uit elkaar is gevallen. 

Voorheen riep de centrale bank in Rusland nog op tot een totaal verbod op de crypto industrie in het land. Intussen heeft Sberbank echter van deze centrale bank zelfs een licentie gekregen om digitale active te verhandelen. Het is duidelijk dat Rusland de crypto industrie sinds de invasie in een ander daglicht heeft gesteld.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.