Investeerders hebben in de eerste helft van 2022 meer geld geïnvesteerd in crypto-projecten en bedrijven dan in heel 2021. Onderzoeksbureau Messari kwam met deze bevinding. Let wel, het gaat hier niet om het kopen van bitcoin of een andere crypto, maar om fundraising.

30,3 miljard dollar opgehaald door projecten cryptocurrency

Messari heeft een rapport uitgebracht genaamd Messari’s H1 2022 Fundraising Report. Hierin valt te lezen dat de crypto-industrie in de eerste helft van het jaar 30,3 miljard dollar heeft opgehaald. Dat is meer dan heel 2021. Gevoelsmatig staat dit haaks op waar de markt zich heen beweeg, aangezien de bitcoin koers dit jaar flink heeft moeten inleveren.

Maar de cijfers liegen niet, en dit laat juist zien dat het vertrouwen van investeerders in crypto- en blockchaintechnologie onverminderd hoog is en niet is aangetast door de cryptocurrency koersen.

Bron: Messari’s H1 2022 Fundraising Report

Cryptocurrency gedeeld door vier

Messari heeft de investeringen in vier categorieën ingedeeld:

DeFi heeft 1,8 miljard dollar opgehaald. Denk aan projecten zoals Uniswap
Web3 & NFT’s hebben 8,6 miljard dollar opgehaald.
Infrastructure heeft 9,7 miljard dollar opgehaald. Denk hierbij aan wallets en paymentproviders.
CeFi heeft 10,2 miljard opgehaald. Dit zijn de traditionele beurzen zoals Binance.

Messari heeft het rapport samen met Dove Metrics samengesteld. Laatstgenoemde is door Messari overgenomen en zou je kunnen omschrijven als een database voor fondsenwerving.

Investeringsfondsen cryptocurrency

Hierboven spraken we vooral over investeringen in bedrijven die bouwen aan cryptocurrency. Maar de investeringsfondsen zelf hebben ook veel geld opgehaald. Bij elkaar opgeteld hebben deze in de eerste helft van 2022 35,9 miljard dollar opgehaald en daarmee werd de 19 miljard USD van 2021 ruimschoots overschreden.

De investeringen in de crypto-industrie richten zich veelal op bedrijven die echt nog in de beginfase zitten. Dit suggereert dat beleggers vooral gokken op een enorme potentie die zich wellicht pas in de verre toekomst kan ontpoppen.

Crypto-beurzen domineren

Gecentraliseerde beurzen (denk aan Coinbase-achtige bedrijven) haalden in de eerste helft 3,2 miljard dollar binnen. Beurzen blijven de meest dominante factor in de crypto-industrie, want dit is waar het echte geld te verdienen valt.

Bron: Messari’s H1 2022 Fundraising Report

In de eerste helft zagen we namelijk een aantal cryptofondsen, kredietverstrekkers en andere bedrijven omvallen. In theorie zou dit alle grote beurzen moeten raken, maar geen enkele heeft hier echt last van gehad. Sterker nog, de gecentraliseerde cryptobeurs FTX heeft juist geprobeerd om vallende cryptobedrijven overeind te helpen met zakken vol geld. Niet gek dus dat investeerders maar al te graag gokken op gecentraliseerde beurzen.

Koersdaling niet van invloed op vertrouwen

Samenvattend laat het rapport zien dat de marktcrash van mei en juni het vertrouwen in de sector niet heeft geschaad. In geen enkele van de vier genoemde categorieën is het volume aan investeringen scherp gedaald na mei.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.