Gisteren viel Rusland en Oekraïne binnen en reageerde de wereld geschokt. Over het algemeen wordt Oekraïne aan haar lot overgelaten, maar toch blijkt de crypto gemeenschap in staat te zijn geweest om het land een financieel hart onder de riem te steken. Naar verluid zijn al enkele miljoenen dollars aan bitcoin (BTC) gedoneerd aan Oekraïense vrijwilligers groeperingen en NGO’s.

Bitcoin donaties

Volgens een onderzoek van Elliptic wordt er in grote getalen steun geboden aan Oekraïne. Een NGO, een non-governmental organization, meldt dat zij op 24 februari enkele uren na de start van de invasie al zeker $675.000 aan bitcoin donaties hadden ontvangen. Een dag later was dit bedrag tot zeker $3,4 miljoen gestegen.

Elliptic stelt dat dit betekent dat er in totaal al meer dan $4 miljoen aan cryptocurrencies is gedoneerd aan organisaties in Oekraïne. Hoewel dit bedrag natuurlijk niet genoeg is om het tij te keren, laat het wel zien dat de crypto gemeenschap stappen neemt om het land te helpen.

De organisaties waaraan grootschalig wordt gedoneerd zijn volgens Elliptic cruciaal in de strijd tegen de Russische bezetter. Sinds 2014 zetten deze organisaties zich in om op alle mogelijke manier de Oekraïense strijdkrachten bij te staan en om bijvoorbeeld gewonde burgers te helpen.

Het ‘crowdfunden’ van een oorlog

Eerder deze maand maakte Elliptic ook al bekend dat het conflict in Oekraïne als het ware wordt gecrowdfund door crypto donaties. 

“Cryptocurrency wordt steeds vaker gebruikt om oorlog te crowdfunden, met de stilzwijgende goedkeuring van regeringen. […] Cryptocurrency is bijzonder geschikt voor internationale fondsenwerving omdat het zich niet aan landsgrenzen houdt en censuur bestendig is – er is geen centrale autoriteit die transacties kan blokkeren, bijvoorbeeld in reactie op sancties,”

Niet alleen Oekraïne ontvangt naar verluid veel donaties. Ook het Russische kamp ontvangt veel crypto donaties. Om die reden wordt het doneren van cryptovaluta aan twee met elkaar strijdende partijen als zorgelijk door overheden gezien. Het crowdfunden van een oorlog kan natuurlijk voor grote problemen zorgen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.