Sinds de oorlog uitbrak in Oekraïne, heeft het land een enorme berg aan donaties ontvangen, ook aan cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Een deel van deze crypto donaties werd de afgelopen weken direct omgezet in uitrusting voor Oekraïense soldaten.

Vrijdag kondigde Alex Bonyakov, de Oekraïense viceminister van digitale transformatie, aan dat de crypto donaties zeer worden gewaardeerd. Hij meldt dat deze donaties namelijk de levens redt van Oekraïense soldaten.

Vanaf 1 maart zijn de volgende spullen met crypto donaties gekocht: 5.550 kogelvrije vesten, 410.000 lunchpakketten, 500 ballistische platen voor kogelvrije vesten, 3.125 warmtebeeldcamera’s en nachtkijkers, 3.427 medicijnen, 500 helmen en 60 walkietalkies.

Crypto assets proved extremely helpful in facilitation of funding flows to the Amed Forces of Ukraine. Huge thanks to everyone who donated to the Crypto Fund of Ukraine.

Each and every helmet and vest bought via crypto donations is currently saving Ukrainian soilders’ lives. pic.twitter.com/CghDmXEcJG

— Alex Bornyakov (@abornyakov) March 11, 2022

“Crypto-activa bleken buitengewoon nuttig bij het faciliteren van geldstromen naar de strijdkrachten van Oekraïne. Enorm bedankt aan iedereen die heeft gedoneerd aan het Crypto Fund van Oekraïne.

Elke helm en elk vest dat via cryptodonaties wordt gekocht, redt momenteel het leven van Oekraïense soldaten.”

Crypto donaties op bijna $80 miljoen

Naar schatting is zo’n $15 miljoen van de crypto donaties hieraan uitgegeven. Volgens SlowMist is inmiddels al $78,5 miljoen gedoneerd aan Oekraïne. Andere bronnen spreken zelfs over meer dan $100 miljoen.

Update: #Ukraine cryptocurrency donation statistics, totaling more than $78.50 million. (Updated at March 13th 7:20 UTC). #Russian

More details: https://t.co/1xV4iwcQkd https://t.co/nuUM2EZ4wU pic.twitter.com/qzOn6Gjo9g

— SlowMist (@SlowMist_Team) March 13, 2022

Volgens CoinShares laat de oorlog de ‘echte waarde’ van bitcoin zien. In een interview met Coindesk, zegt Bornyakov dat crypto voor dit soort donaties een stuk beter werkt dan transacties via een bank:

“Het is gemakkelijker, niet ingewikkeld, transparant en sneller in vergelijking met SWIFT-transacties, die meer dan een dag kunnen duren.”

Bornyakov meldt dat sommige Oekraïense soldaten ook een eigen crypto account hebben waar ze direct donaties mee ontvangen. Ook benadrukt hij waarom hij het belangrijk vindt dat meer cryptocurrency-exchanges de toegang moeten sluiten voor Russen:

“Dus als je met Rusland werkt, zelfs voor crypto, steun je in feite het doden van onschuldige mensen en dat is onaanvaardbaar, en als je staat voor menselijke waarden, dan moet je je terugtrekken uit Rusland.”

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.