Het zal niemand ontgaan zijn, het Rusland van president Vladimir Poetin is buurland Oekraïne binnengevallen. Het gaat om een grootschalige aanval waarbij al tal van explosies en schietpartijen hebben plaatsgevonden. Oekraïne ligt dus onder vuur, maar op één vlak lijkt Oost-Europese land wel een streepje voor te hebben. Oekraïne is financieel innovatiever gebleken dan Rusland, daar men een stuk verder is met bitcoin (BTC) adoptie.

Oekraïne heeft recent nog een crypto-wet aangenomen, waardoor bitcoin legaal is in het land. De wet werd aangenomen te midden van de op dat moment al hoog opgelopen spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Het land van president Volodymyr Zelensky hoopt met de nieuwe wetgeving onder andere meer bedrijven en investeerders naar zich toe te trekken.

In Rusland wordt ook gesproken over een crypto-wetgeving. Daar is het echter nog niet zo ver. Gezien de huidige situatie zal een beslissing nog wel even op zich laten wachten.

Bitcoin adoptie in Oekraïne 

Zoals gezegd is bitcoin adoptie in Oekraïne verder ontwikkeld dan in het naastgelegen Rusland. Het legaliseren van bitcoin en andere cryptocurrencies moet (in de toekomst) zorgen voor meer buitenlandse investeerders. Daarnaast heeft Oekraïne een behoorlijke groep softwareontwikkelaars die klaar zijn om blockchain technologie verder te ontwikkelen. Nederlands ICT-bedrijf Daxx liet vorig jaar al weten dat Oekraïne de op een na grootste ICT-outsourcingsmarkt heeft in Centraal – en Oost-Europa. Bovendien staat het land op plek 5 wat betreft beste softwareontwikkelaars wereldwijd. Dat zal er mede voor zorgen dat het land behoorlijke stappen kan zetten op het gebied van blockchain en crypto. 

Veel crypto transacties

In een rapport van The New York Times van afgelopen november werd duidelijk dat er in Oekraïne meer crypto transacties worden verwerkt dan transacties met de nationale munteenheid, de Oekraïense grivna. Volgens het rapport gaat het om $150 miljoen aan cryptocurrencies wat dagelijks verhandeld wordt. Op jaarbasis gaat er zo’n $8 miljard aan crypto Oekraïne in en uit.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.